Aktuellt på förlaget

Hallå där, Christina Haugen och Lena Amurén!

Hallå där, Christina Haugen och Lena Amurén, som tar över som VD respektive förlagschef på Historiska Media från och med idag!

Grattis till era nya jobb! Hur känns det?

Lena: Tack, tack! Det känns väldigt stimulerande, roligt och utmanande.

Christina: Tack, det ska bli väldigt roligt och engagerande! Jag känner mig ödmjuk inför mitt nya uppdrag, där jag ska förvalta Eriks väl utförda arbete och samtidigt utveckla vår verksamhet ytterligare.

Kan ni berätta lite om vad ni kommer ägna dagarna åt i era nya roller?

Christina: Just nu blir jag överöst med nya VD-rutiner och dokument, där jag snabbt ska sätta mig in i nya rutiner kring ekonomi och organisation. Vi kickar igång rekrytering av en ny säljansvarig till förlaget, innan den personen är på plats hanterar jag fortsatt vårt försäljningsarbete av höstens och nästa säsongs böcker. Min prio framöver är att ha örat mot marknaden, för att anpassa allt vårt fantastiska innehåll till det kunderna önskar.

Lena: Den närmsta tiden ska jag avsluta en del projekt som jag har varit inblandad i, därefter ska jag fortsätta att utveckla förlagets utgivningsprofil och befästa Historiska Medias ställning som fristående aktör. Jag kommer att få betydligt mer tid för att utveckla listan och ta del av nya manus och utgivningsidéer, vilket jag verkligen ser fram emot.

Ni har båda arbetat i förlagsbranschen nästan hela era yrkesliv. Vad är det som är så fantastiskt med att jobba med böcker?

Lena: Är man som jag intresserad av litteratur och historia kan man inte ha ett bättre arbete än det jag har på Historiska Media. Ibland känns det nästan som om jag utövar min hobby samtidigt som jag är på jobbet … Jag tänker ofta på vilka stimulerande samtal som jag får ta del av i samarbetet med författarna och medarbetarna. Det går inte en dag utan att jag lär mig något nytt!

Christina: Det må vara en klyscha men en väldigt sann sådan: jag lär mig något nytt varje dag! Jag slutar aldrig att imponeras över all den kunskap som våra författare förmedlar och med det engagemang som de förmedlar den. Jag drivs verkligen av tanken att våra böcker kan göra skillnad och att vår utgivning skapar en betydelse för väldigt många – från sakprosafantasten till feelgoodslukaren.

Sist men inte minst, vad tycker ni att vi inte får missa att läsa i höst?

Christina: Jag har en känsla av att jag personligen inte kommer att ha så många stunder över för läsning i höst. Därför vill jag tipsa om alla andra sätt som man kan ta del av våra historier, medan man är på väg någonstans eller vill lyssna medan man fixar middag hemma. Att lyssna till böcker, med en duktig uppläsare, kan ge helt nya dimensioner till texten, eller att varje vecka ta del av Historia Nu:s initierade samtal – det är historieberättande som gör sig väldigt bra i höstrusket.

Lena: Jag tycker att det är svårt att framhålla en enskild titel eftersom de är läsvärda var och en på sitt sätt. Ska jag rekommendera något vill jag slå ett slag för förlagets kortboksserier: Världens dramatiska historia, Sveriges dramatiska historia och Biografi. På drygt 160 sidor kan man ta del av ett specifikt skede eller en person som har påverkat historiens gång. Ett fantastiskt bra sätt att lära sig något nytt, samtidigt som man ökar sin förståelse för samtiden. Böckerna finns utgivna i alla tänkbara format. Om jag ska nämna någon titel på den skönlitterära utgivningsgrenen så får det bli Räkna hjärtslag. Den är första delen i en trilogi om den unga Betty som 1937 flyttar till Stockholm för att arbeta som hembiträde. Här handlar det om klass, kärlek och kunskapstörst under en period som har satt stora avtryck långt fram i historien.