Artiklar

“Gråkappan” – Legenderna om Karl XI

Gråkappan

Eftersom Karl XI identifierade sig med sitt monarkiska uppdrag, som han menade sig ha fått av Gud, var han också obarmhärtig mot sig själv. Kungen hade inget till övers för det lättsamma och slösaktiga hovliv som ofta förknippas med barockens tidsålder.

Han var en from lutheran som ville att hela svenska folket skulle dela hans andliga uppfattning och därmed undslippa de olyckor som Gud enligt Bibeln hade för vana att hemsöka syndare med. Alltså måste folket och landet kontrolleras, och vem var väl bättre lämpad för det än Karl XI själv?

När han inte drog upp politiska riktlinjer och skrev instruktioner var han på resa kors och tvärs genom Sverige, ända upp till Tornedalen, för att ombesörja att allt gick rätt till, inskrida mot korruption, driva igenom reglementen, granska rullor, mönstra soldater och öva trupper. Det är ingen överdrift att påstå att nästan alla svenskar antingen hade sett kungen eller kände någon som gjort det, en faktor som bidrog till att stärka både regimens och monarkens popularitet.

Karl XI:s flitiga och samvetsgranna styrelse på 1680- och 1690-talen gav upphov till legenderna om Gråkappan. Iförd grå kappa skall kungen ha ridit runt inkognito i landet för att vaka över folket, bekämpa orättvisor och slå ned på orättfärdiga myndighetspersoners maktmissbruk. Tyvärr är historierna om Gråkappan påhittade, flertalet så sent som på 1800-talet. Liknande skrönor har berättats om folkkära härskare över hela jordklotet – vissa historier går till och med att hitta i Tusen och en natt, där kalifer stundom har för vana att smyga omkring på nätterna i Bagdad. Sanningen är att Karl XI hade med sig en hel stab av ämbetsmän och officerare när han red genom Sverige. Det rörde sig snarare om en ambulerande regering än om anonymt spioneri.

Historierna om Gråkappan är bara några av alla osannolika historier om Karl XI.

Minst lika efterhängsna är myterna om kungens älgkavalleri. Karl XI skall ha hållit sig med älgar i Kungsör, en av de platser han föredrog när han slapp vara i Stockholm, och på kungens order skall man ha gjort stora ansträngningar för att träna dem till att fungera som riddjur i strid. Tyvärr saknas varje tillstymmelse till källa om älgkavalleriet. De enda texter som uttalar sig om det är skrönor från 1800-talet, då det faktiskt förekom seriösa försök att tämja älgar. Orsaken till att man umgicks med dylika idéer var dåligt underbyggda rykten om att hästar skulle vara rädda för älgar. Ett älgkavalleri som mötte ett hästkavalleri skulle alltså ha stora chanser att segra. Inget av de försök som gjordes på 1800-talet resulterade dock i någon större framgång.

Klicka här för att läsa Anna Holges korta berättelse om Gråkappan, från 1907!

Texten är ett utdrag från...

Stormaktens undergång

159 kr
»Läsaren får en initierad bild av den svenska stormaktens undergång. Harrison har en utmärkt förmåga att beskriva komplicerade förlopp på ett populärvetenskapligt sätt. Han lyckas koppla samman historiska händelser med vår samtid på ett sätt som stimulerar läsningen. Betyg 5/5.« BTJ

När det svenska imperiet stod på höjden av sin makt omkring år 1660 fanns egentligen bara en fråga på samtidens läppar: hur länge skulle stormakten bestå? Och olyckskorparna fick rätt. När Sverige styrdes av hjältekungarna Karl XI och Karl XII genomled det svenska stormaktsväldet en halvsekellång dödskamp.

Trots det saknades inte framgångar på slagfältet. Karl XI stärkte greppet om Skåne och hans son avvärjde illasinnade anfall från såväl Danmark som Ryssland och Sachsen-Polen. Först efter nio år av framgångsrika fälttåg skulle Karl XII:s krigslycka vända i det dramatiska nederlaget vid Poltava.

I Stormaktens undergång skildrar Dick Harrison hur Sverige förvandlades från en stormakt på den europeiska spelplanen till en småstat i dess periferi. Det är en historia om både krigiska segrar och nederlag, men också om storpolitik, ekonomisk utveckling och inte minst det höga pris som svenskarna tvingades betala i form av mänskligt lidande.

Du kanske också är intresserad av...

Dackefejden

159 kr
»I Dackefejden ger Tomas Blom en utmärkt beskrivning av händelseutvecklingen och de ledande personerna under upproret. Läsaren får också en mycket god bild av Sverige under medeltiden och de stora förändringar som landet genomgick i början av 1500-talet. Betyg 5/5.« BTJ

Försommaren 1542 skakas den unga svenska staten i sina grundvalar. Det så kallade Dackeupproret drar fram genom Sydsverige och utmanar på allvar Gustav Vasas kungamakt. Krisen fördjupas när nederlag läggs till nederlag för de kungliga styrkorna. Det ska krävas ett taktiskt misstag på slagfältet vid Virserum, i mars 1543, innan upproret får sin blodiga upplösning.

Dackefejden är en välkänd händelse i svensk historia, men är också behäftad med en mängd myter och mysterier. Varför blev det egentligen uppror? Vem var den gåtfulle gestalten Nils Dacke? Och hur förhåller sig den populära bilden av upproret till den historiska verkligheten? Allt detta, och mer därtill, adresserar författaren Tomas Blom i denna fängslande bok.

Dackefejden: Det stora upproret ingår i bokserien Sveriges dramatiska historia, som lyfter fram spännande händelser och fascinerande epoker ur den svenska historien i ett kortfattat och lättillgängligt format.

Stormakten växer fram

159 kr
»Stormakten växer fram är en bok man blir klokare av.« BTJ

År 1612 var Sverige omgivet av fiender. Ekonomin var urusel och befolkningen led av utskrivningar och härjningar.

Två decennier senare hade scenariot förändrats fullständigt. Från att ha varit ett av Europas svagaste och mest utsatta riken hade Sverige förvandlats till en militär gigant vars soldater lade kontinenten för sina fötter. In på scenen kliver Gustav II Adolf – av sina påhejare kallad “lejonet från Norden” – och rustar upp Sverige till att bli en storspelare i det rasande trettioåriga kriget. Trots att kungen stupar vid Lützen redan 1632 har han inlett en framgångssaga som ska vara i tre decennier.

Med blick för både enskilda öden och storpolitiska perspektiv berättar Dick Harrison historien om när Sverige var som störst. Bokserien Sveriges dramatiska historia lyfter fram spännande episoder och fascinerande tidsepoker ur den svenska historien. Här presenteras på ett fängslande sätt de människor och händelser som format det land vi idag lever i.

Karl XI

229 kr
OBS! Print on Demand – Leveranstid ca 10 arbetsdagar

Karl XI har fått stå i skuggan av både sin far, den dynamiske Karl X Gustav, och den ryktbare sonen Karl XII. Han har framställts som pliktmedveten men villrådig och lättpåverkad.

I den första biografin sedan 1950-talet ger Göran Rystad en annan bild av Karl XI. Av den hämmade osäkre gossekonungen blev en självmedveten viljestark härskare vars insatser kom att få bestående följder för den svenska samhällsutvecklingen. Han blev visserligen en i raden av svenska krigarkungar, men den starka krigsmakt han byggde upp efter skånska kriget var inte avsedd för nya krigäventyr utan för att uppnå fred och säkerhet.