Artiklar

Elizabeth II:s kröning

Den 6 februari 1952 avled Elizabeths far kung Georg VI. Elizabeth och Philip befann sig då i Kenya (som då var en brittisk koloni). Prinsessan Elizabeth utropades till drottning Elizabeth II och kröntes först den 2 juni 1953 i Westminister Abbey. Hennes kröningsceremoni var den första i Storbritannien som televiserades. 

Diskussioner om datumet för kröningen hade pågått sedan kungens begravning. En dag 1952 kom inte i fråga eftersom Westminster Abbey då fortfarande renoverades och lika viktigt var att det allvarliga ekonomiska läget gjorde ett kostsamt firande otänkbart. Churchill påpekade för Robert Menzies, Australiens premiärminister, att det var ”viktigt att inte en enda arbetsdag gick förlorad under detta krisår”. ”Vi kan inte ha en kröning med utmätningsmannen i huset”, förklarade han för ”Tommy” Lascelles. Eftersom drottningen, premiärministern och lordmarskalken hertigen av Norfolk var inbitna hästkapplöpningsfantaster verkar också datumet åtminstone delvis valts för att inte krocka med Derby Day, en helig dag för fantasterna.

Sammansättningen av kröningskommissionen, formellt utsedd av drottningen, återspeglade den vikt hon och regeringen tillskrev Samväldet. Hon var den första brittiska monarken som fick titeln Samväldets överhuvud vid trontillträdet och lagen som reglerade kungliga titlar stipulerade att hon var drottning i alla brittiska territorier som inte var republiker. Representanter för alla Samväldesregeringar skulle därför närvara vid kommissionens möten. Troligtvis för att kompensera för de motgångar han hade haft i bråket om familjenamnet valde drottningen den modernt sinnade prins Philip till ordförande med Norfolk som vice ordförande, en person som vårdade traditioner ömt.
Världens dramatiska historia

Något oväntat, med tanke på att kröningen innebar en medierevolution eftersom kungligheterna skulle visas upp i tv, beslöt kommissionen att inga kameror fick vara påslagna vid ceremonins höjdpunkt – smörjelsen. Det var drottningen som upplevde det som närgånget och det var först när beslutet orsakade rabalder – ”Låt folket se drottningen”, krävde Daily Express – som hon ändrade sig och nämnde för premiärministern i en audiens att ”alla hennes undersåtar skulle få möjlighet att se henne krönas till deras drottning”.

Kombinationen av uråldriga ceremonier och drottningens och prinsens unga och tjusiga framtoning gjorde kröningen till en visuell upplevelse som fortfarande berör människor som ser den. Den var kulmen på månader av stegrade förväntningar och tilltagande stolthet över monarkin som ett uttryck för den brittiska identiteten.

Prinsessan Margaret mindes den som en stund då fågel Fenix reste sig ur askan och skapade optimism och stabilitet; en ung drottning gav folket ny kraft. Inte mindre än femtiosex procent av den vuxna befolkningen följde kröningen på tv och trots att det småregnade och himlen var grå samlades hundratusentals människor där processionen drog fram och i parker där de sjöng och dansade och roade sig. På andra ställen ordnades gatufester. BBC-kommentatorn Richards Dimbleby med sin dämpade, vördnadsfulla röst slog an tonen och var enligt en historiker ”en alltmer integrerad del av den brittiska konstitutionen”.

Detta var ju en milstolpe för både monarkin och media. ”Från och med nu”, skrev författaren Ben Pimlott, ”förväntas det att alla kungliga tilldragelser ska sändas i tv … med hjälp av tv ska allmänheten i fortsättningen få följa kungafamiljen och bygga en relation till den med allt stigande fascination.”

Fann du artikeln ovan intressant? Följ våra nyhetsbrev:

Artikeln är ett utdrag från...

Drottning Elizabeth

75 kr
»En intressant och läsvärd biografi om en drottning som nog de flesta känner till men inte vet så mycket om  Boken är en utmärkt lektion i vår närhistoria och flyhänt skriven.« Ålandstidningen

Elizabeth II var endast 27 år gammal när hon kröntes till drottning av Storbritannien och Nordirland. Under sitt liv har hon upplevt allt från andra världskriget och avkoloniseringen till kalla kriget och murens fall. Hon har träffat elva amerikanska presidenter och sett premärministrar som Churchill och Thatcher komma och gå. Få regenter har upplevt så stora omvälvningar som drottning Elizabeth.

Nu ger Historiska Media ut den första biografin om Elizabeth II på svenska. Det är ett fängslande porträtt skrivet av den internationellt erkända historikern Sarah Bradford. Hon har tidigare bland annat skrivit en rosad biografi om Georg VI.

Elizabeth II:s liv är även aktuellt i den hyllade tv-serien The Crown. I Bradfords helt uppdaterade biografi får vi ta del av drottningens spännande och innehållsrika livsöde, som samtidigt speglar Storbritanniens samhälleliga utveckling under 1900-talet.

Du kanske också är intresserad av...

Svenska drottningar

249 kr
Vid kungens sida har det alltid funnits en drottning, som varit och är rikets högst uppsatta kvinna. Men vad har det inneburit att vara drottning och ständigt befinna sig i blickfånget? Vilka krav har hon haft på sig? Och hur har hon anpassat sig för att motsvara förväntningarna?

Idéhistorikern Karin Tegenborg Falkdalen har tidigare skrivit de kritikerrosade böckerna Vasadöttrarna och Vasadrottningen. Nu återkommer hon med en fascinerade berättelse om våra svenska drottningar från Vasatiden till idag.

Tegenborg Falkdalens tankeväckande skildring lyfter fram drottningrollens villkor. Hur skulle den ideala drottningen uppträda som maka, mor, husmor och som representativ och politisk partner vid kungens sida? Hur har rollen förändrats över tid? Och vad är det för arv som väntar Victoria den dag hon ärver tronen?

Brittiska imperiet: Uppgång och fall

149 kr159 kr
»Harrisons förmåga till koncentration imponerar, liksom hans enastående förmåga att pedagogiskt lyfta fram det viktiga i ofta komplexa händelseförlopp.« BTJ

En liten önation skapade det största imperium som någonsin funnits. Under sin storhetstid omfattade det brittiska väldet nästan en fjärdedel av jordens yta. Hur lyckades britterna med detta stormaktsbygge?

Englands historia, del 2

75 kr

»Dick Harrison gjuter suveränt liv i Englands historia. Det är ingen risk att man slumrar till … Harrisons bok är en särdeles givande historielektion.« Sydsvenskan

»Många av oss kommer att ha stort nöje av Englands historia: som referensverk hemma i bokhyllan eller som läsning inför Englandsresan.« Svenska Dagbladet

Englands historia, del 2 skildras 1600-talets inbördeskrig, 1700- och 1800-talens koloniala erövringar och det senaste seklets omtumlande och heroiska historia. Vi får bland annat läsa om skyttegravskriget, blitzen och skapandet av det välfärdssamhälle som födde både Swinging London och punken. Den spännande framställningen sträcker sig ända fram till dagens Brexit.

Elisabet I

75 kr

»Det fina och originella med den här boken om Elisabet är att vi får lära oss om både hennes och landets politiska utveckling genom att ta del av de närståendes liv så långt dokumentationen tillåter.« Bibliotekstjänst

Intimt porträtt av en mytomspunnen drottning!

Elisabet I, enda överlevande barnet till Henrik VIII och Anne Boleyn, tillträdde den engelska tronen 1558. Få personer i världshistorien är lika mytomspunna som hon. Hennes regentperiod anses som en politisk och kulturell guldålder, den så kallade elisabetanska eran. Hon hyllades redan i sin samtid.

Genom att berätta Elisabets levnadshistoria utifrån vad som skedde i hennes privata gemak ger Anna Whitelock en mycket initierad bild av drottningens liv och leverne. Bland skandaler och intriger träder de kvinnor fram som var satta att vakta hennes kyskhet, hälsa och fruktsamhet men också de män med maktpolitiska ambitioner som uppträdde som hennes friare, däribland den svenske regenten Erik XIV.