Artiklar

Därför ses fredag den 13 som en otursdag

Fredag den 13 kopplas ofta samman med att Jesus Kristus korsfästes på en fredag och att de var 13 personer vid bordet under Jesus sista måltid, han och hans tolv lärjungar.

Länge har fredag den 13 förknippats med otur. Men varför lär just denna dag vara otursdrabbad?

Idén har sitt ursprung i kristen tro och vidskepliga personer har sedan antikens tid sett fredagen den 13 som en dag förknippad med såväl otur som ondska. Dagen kopplas ofta samman med att Jesus Kristus korsfästes på en fredag och att de var 13 personer vid bordet under Jesus sista måltid, han och hans tolv lärjungar.

Det finns även föreställningar inom flera kulturer kopplade till olika tal – ett tal som anses bringa just olycka är bland annat talet 13. Veckodagen fredag betraktades i Sverige under det förindustriella samhället som en olycksalig dag. Till exempel gav man sig helst inte ut på en vägarna under en fredag.

Även i populärkulturen sammankopplas denna dag med otur. 1907 publicerades författaren Thomas W. Lawsons roman ”Fredagen den 13:e”, som handlar om en börsmäklare som sprider panik på börsen. 1980 gavs första filmen i den amerikanska skräckfranchises “Fredagen den 13” ut. Franchisen består av allt från filmer till serietidningar.

Inträffar det mer olyckor under fredagen den 13?

Statistik från den svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap visar att det inte sker fler olyckor än vanligt under fredagen den 13. Men visst har vissa oturliga händelser inträffat på denna dag i historien. Det här är några kända oturshändelser som har skett under fredagen den 13:

Fredag den 13 maj 1927 : “Svarta fredagen”

Svarta fredagen, så kom fredagen den 13 maj 1927 att kallas. Denna dag kollapsade den tyska aktiemarknaden efter ett antal år av ekonomiskt uppsving. Den tyska finanskrisen var ett av de första katalysatorerna på den stora depressionen som drabbade såväl Europa som USA under 1930-talet.

Fredag den 13 juni 1952: Catalinaaffären

Under fredagen den 13 juni 1952 inträffade vad som idag kallas Catalinaaffären. Världen befann sig mitt under kalla kriget. Den 13 juni 1952 flög ett svenskt obeväpnad sjöräddningsflygplan på internationellt luftrum när det plötsligt sköts ner av ett sovjetiskt militärplan. Händelsen ledde till en diplomatisk kris.

Läs mer om denna händelse i Wilhelm Agrells bok!

Fredag den 13 oktober 1972: flygkraschen i Anderna och i Moskva

Den 13 oktober tvingas ett flygplan från Uruguay att nödlanda i bergskedjan Anderna. Planets besättningen bestod av ett lag rugbyspelare. Av besättningen överlevde 16 personer – men det tar två månader innan de hittades och räddades. Filmen “Alive” från 1993 är baserad på händelsen.

Men samma dag hände även en annan olycka. Ett ryskt Iljusjin Il-62-plan störtade när det skulle landa i Moskva och alla 176 personer ombord planet dog.

Legenden berättar om hur världens mäktigaste örike, Atlantis, drabbades av en fruktansvärd katastrof.

Den välbärgade befolkningens syndfulla leverne ådrog sig gudarnas vrede och ön sjönk i havet, för evigt förpassat till myternas universum. Under nästan tvåtusen år har den ena halsbrytande teorin efter den andra presenterats om var Atlantis kan ha legat. Vad myterna om Atlantis visar mer än något annat är hur gränslös den mänskliga fantasin är. Ända sedan biblisk tid har, oftast helt uppdiktade historier, omvandlats från sagor till myter och från myter till legender.

I Atlantis och andra myter lägger Dick Harrison fram en rad historier som människor älskat att berätta, men som sällan håller för en källkritisk granskning. Det är en fascinerande skildring kantad av bibliska gestalter, kuriosakabinett, vampyrer, UFO:n och den beryktade Bermudatriangeln.

Du kanske också är intresserad av...

Dracula

159 kr

I Dracula: Myt och verklighet tar Katarina Harrison Lindbergh med läsaren på en vindlande resa, med avstamp i 1400-talsfursten Vlad III:s öde och de skrönor som berättades om honom efter hans död. När skrönorna så småningom blandades med europeisk folktro och folktron blev föremål för skönlitterär gestaltning började vår tids myter om den blodsugande vampyren att ta form. Det är en fascinerande, blodig och rafflande skildring om myt och verklighet kring greve Dracula.

Boken ingår i serien Världens dramatiska historia.

Den märkligaste boken i världen

75 kr209 kr
»Informativt och underhållande … Läsvärd för alla som är intresserade av historia.« Hemmets vän
Märkliga gåtor och mysterier. För vem skrev Mozart sin dödsmässa? Vad hände med flygplanet MH370 som försvann över Indiska Oceanen år 2014? Och hade Uri Geller övernaturliga krafter?

Historien är full av oförklarliga händelser. I boken Den märkligaste boken i världen och andra mysterier skildrar den skicklige journalisten Daniel Rydén ett spännande urval. En del av dem har aldrig fått sin förklaring, andra är egentligen lösta sedan länge men lever ändå vidare som mysterier mest för att vi vill det. Vi älskar våra gåtor.

Rydén har tidigare bland annat skrivit den storsäljande boken 101 historiska misstag.

Pressröster om boken: 

»Boken innehåller mysterier och mänskliga gåtor av alla de slag; totalt ett drygt 50-tal berättelser … Språket är lika lättillgängligt som det är lättsamt. Boken vänder sig främst till den nyfikna allätaren som vill bli upplyst och road.« BTJ

»Rydén skriver journalistiskt och underhållande om stort och smått, viktigt och oviktigt i drygt 50 korta kapitel … intresseväckande läsning.« Östra Småland

»Rydén skriver en driven och lättläst reporterprosa, och hans urval är överraskande fritänkande. Om du någonsin undrat både vad som hände Malaysia Airlines-flighten MH370 och varför ett och samma bakverk heter wienerbröd i Köpenhamn och copenhagener i Wien är det här boken för dig.« Sydsvenskan

Nordisk mytologi från A till Ö

229 kr

OBS! Print on Demand – Leveranstid ca 10 arbetsdagar


»Texterna är korta, informativa och lättlästa, och man fastnar i de intressanta berättelserna om magiska varelser, sagokungar, gudar och jordens tillkomst … det är mycket ambitiöst och den nordiska mytologins omfattning och rikedom lyser klart.« Skaraborgs Allehanda

Allt du behöver veta om nordisk mytologi!

Få böcker är lika fulla av dramatik, svek, kärlek, krig och oväntade vändningar som denna. I uppslagsboken Nordisk mytologi får vi kortfattat ta del av allt från hjälten Beowulfs kamp mot monster till den danska kungadottern Signes tragiska kärlekshistoria. Katarina Harrison Lindbergh ger en spännande, kunnig och översiktlig inblick i den nordiska sagovärlden och mytologin.

Nordisk mytologi från A till Ö fyller ett tomrum i den svenska bokfloran. De flesta böcker som berör ämnet syftar till att ge läsaren långa skildringar av sagor och myter, eller till att fördjupa sig inom enstaka detaljer rörande religionen. Katarina Harrison Lindberghs bok är en vetenskapligt uppdaterad, grundlig, lättläst genomgång av den nordiska mytologins och sagans persongalleri och begreppsvärld.

I boken skildras allt från flodnamn i eddadikter till skrönor om guden Tor. Här ryms hjälten Beowulf vid sidan om sjörövaren Bemune och de obehagliga bergborna. Här ges utrymme åt den danska kungadottern Signe och hennes tragiska kärlekshistoria med Hagbard. Här samsas skaldemjödet med Odens spjut Gungner och bärsärkar med Iduns äpplen.