Artiklar, Boktips

”Black Friday” – Från finansiell kris till shopping

Black Friday
I USA är Black Friday årets viktigaste shopping- och readag, som inleder julhandeln. Sedan 2013 har även svenska affärer anammat konceptet.

Black Friday infaller dagen efter den amerikanska högtiden Thanksgiving, den fjärde fredagen i november. Trots att det egentligen inte är en helgdag väljer många skolor och företag att ha stängt, så elever och anställda får ledigt.

Under Black Friday omsätter butiker i USA cirka 425 miljarder kronor. Många affärer slår på stort och öppnar tidigt på morgonen och stänger vid midnatt. När dörrarna öppnas har många köat till butikerna i timmar – ibland veckor.

I Sverige lanserade flera butiker, som CDON, Elgiganten och Siba, svenska Black Friday 2013. Företagen rapporterade att näthandeln då ökade med 100 procent. Framförallt konsumerades datorspel, böcker och filmer. Sedan dess har allt fler svenska företag rea och specialerbjudanden på Black Friday.

Frasens historia: från finansiell kris till shopping

Men var kommer konceptet Black Friday ifrån? Frasen användes faktiskt i USA redan 1869 för att beskriva den finansiella kris som inträffade fredagen den 24 september 1869, då priset på guld rasade. Krisen hade förödande effekt på USA:s ekonomi under flera år.

Nuförtiden sägs det ofta att Black Friday syftar på hur den ökade konsumtionen möjliggör att butikerna går från förlust till vinst. I bokföringen märks förlust med rött och vinst med svart, därav namnet Black Friday. Butiker som under hela året fram tills slutet av november gått med förlust, kan efter fredagen pusta ut. Köphetsen har balanserat bokföringen och butikerna kan nu rapportera en vinst. Bokföringen befinner sig i det svarta.

Men egentligen myntades frasens moderna betydelse på helt andra grunder. I Philadelphia under 1950-talet arrangerades årligen en fotbollsmatch mellan armén och marinkåren. Matchen skedde på lördagen efter Thanksgiving. Arrangemanget var mycket populärt och redan under fredagen (det som idag är dagen för rea och utförsäljning) strömmade människor in till Philadelphia. Det skapade ofta ett sådant kaos i staden att varenda polis tvingades att jobba för att upprätthålla ordning. Därför började poliserna att hänvisa till dagen för Black Friday – för att dagen var så kaotisk.

1961 var polisens fras så välkänd i Philadelphia att affärsverksamheter runt om i staden började arbete för att ändra allmänhetens syn på fredagen. Flera verksamheter försökte, men misslyckades, att få allmänheten att kalla dagen för Big Friday. Istället fortsatte de att kalla dagen för “Black Friday”, men gav frasen en annan innebörd: dagen då verksamheterna gick från rött (förlust) till vinst (svart).

Idag är Black Friday ett globalt fenomen, även om de flesta har glömt bort hur frasen kom till.

Miljontals amerikaner var arbetslösa, det var en kamp att hitta mat för dagen och banksystemet stod inför ett sammanbrott. USA var i sin värsta kris sedan inbördeskriget när Franklin D. Roosevelt efter segervalet 1932 tog över Vita huset som USA:s trettioandra president.

För att motverka den djupa depressionen drog Roosevelt snabbt igång sin New Deal, det mest omfattande ekonomiska och sociala reformprogram som någonsin genomförts i USA.

Lennart Pehrson porträtterar en av USA:s största presidenter genom tiderna. Roosevelts ledarskap var också centralt i de allierades kamp för seger i andra världskriget och han lade grunden för en ny internationell ordning med USA som global supermakt. Han valdes till president hela fyra gånger.