Artiklar

Berlinmuren faller: Minut för minut

Berlinmuren 10 nov 1989
Klockan tre minuter i sju på kvällen den 9 november 1989 gjorde Günther Schabowski sitt livs misstag. Redan samma kväll tackade världen honom för det. Följ med till en alldeles särskild torsdag i DDR, Tyska demokratiska republiken, en av de dagar som blivit en vattendelare i historien: När Berlinmuren föll.

Klockan 00.00: När det historiska dygnet börjar har DDR:s nyblivne regeringschef Egon Krenz ännu inte avslutat gårdagen. Ett telefonsamtal från Prag har hållit honom uppe hela kvällen. Hans tjeckiske kollega Milos Jakes hade varit oroande tydlig: ”Vi kan inte lösa era inrikespolitiska problem. Om flyktingströmmen inte avtar måste vi stänga gränsen till DDR.”

Sedan fem dagar kan DDR-medborgare fritt resa till Tjeckoslovakien och därifrån vidare till Västtyskland. Tiotusentals östtyskar har redan utnyttjat möjligheten. Deras hemland håller bokstavligen på att tömmas, Prag är fullt av flyende DDR-medborgare och regimen i Östberlin är skakad.

09.00: På inrikesministeriet vid Mauerstrasse i Östberlin träffas överstarna Hans-Joachim Krüger och Udo Lemme, avdelningschefen Gotthard Hubrich och byråchefen Gerhard Lauter. Deras uppgift: skriv nya regler som låter DDR-medborgare resa till Västtyskland genom Berlinmuren. Var klara före lunch.

10.00: De 213 ledamöterna i kommunistpartiets centralkommitté samlas i plenisalen vid Werderscher Markt. På dagordningen står bland annat en ny vallag och ökad pressfrihet.

11.25: Arbetsgruppen på inrikesministeriet är klar. Enligt förslaget ”Privatresor till utlandet” ska alla DDR-medborgare kunna erhålla ett visum för utresa.

11.58: Under centralkommitténs rökpaus delar Egon Krenz ut förslaget till politbyråns närvarande medlemmar.

14.30: I en paus diskuterar man i centralkommittén de nya resereglerna. ”Det här ska väl inte gälla alla, utan bara de som vill lämna DDR för alltid”, säger inrikesminister Fritz Dickel. ”Vi kan inte släppa ut emigranterna och samtidigt spärra in dem som bara vill hälsa på en faster i Västberlin”, svarar Egon Krenz. ”Hur vi än gör kommer det att bli fel”, tillägger han. ”Men reformen är nödvändig.”

16.00: Ett pressmeddelande om de nya reglerna är klart. På kvällen ska ministerrådet, DDR:s regering, behandla dem. Visumansökningar ska sedan kunna lämnas in från och med nästa dag. Schabowski får offentliggöra det, bestämmer Egon Krenz. Günter Schabowski är politbyråns presstalesman. Han har inte varit med vid dagens diskussion och vet ingenting om de nya reglerna.

17.30: Egon Krenz sticker de nya resereglerna i handen på Günter Schabowski: ”Sprid det här; det blir en panggrej för oss.” Schabowski har bråttom och hinner inte läsa. ”Spara till sist” klottrar han bara på Krenz A4-papper.

Günter Schabowski, mannen som öppnade Berlinmuren av misstag

Günter Schabowski, mannen som öppnade Berlinmuren av misstag. Bild från tyska Bundesarchiv, 4 november 1989.

18.00: Günter Schabowski anländer till Internationella Presscentret vid Mohrenstrasse 36. Hörsalen är proppfull. På politbyråns order sänds pressmötet direkt i tv och hundratusentals östtyska barn får i stället för John Blunds godnattsaga höra Schabowski berätta om partiets allmänna handlingsplan, framtida förändringar i vallagen och annat. De utländska journalisterna slöar snart till. Efter nästan en timme bereder sig talaren på att avsluta presskonferensen.

18.53: En italiensk reporter räcker upp handen: ”Jag heter Riccardo Ehrmann och företräder nyhetsbyrån Ansa. Herr Schabowski, är inte utresereglerna från den tredje november ett misslyckande?” Schabowski börjar hummande försvara sin regering i vidlyftiga men oavslutade satser. Men så plockar han fram papperet som han fått av Egon Krenz. ”Idag har, så vitt jag förstår, äh, ministerrådet beslutat, äh, om en reglering som gör det möjligt för DDR-medborgare att, äh, resa ut ur DDR.”

”När träder det i kraft?” frågar en journalist. Schabowski ögnar febrilt igenom pressmeddelandet och kliar sig i huvudet. Han läser mekaniskt om kortfristiga regler, visumansökningar utan angivande av skäl, folkpolisens nya anvisningar …

18.57: ”När träder reglerna i kraft?”, upprepar Riccardo Ehrmann. ”Så vitt jag vet … genast”, säger Schabowski. ”Omgående.” DDR-medborgarna tror inte sina öron hemma i tv-sofforna.

19.03: Presskonferensen avslutas. Riccardo Ehrmann rusar ut och ringer hem till Rom. ”Berlinmuren öppnas i kväll!”, ropar han. Två minuter senare skickar nyhetsbyrån AP ut telegrammet ”DDR öppnar gränsen”.

19.50: Vakthavande officer Heinz Schäfer i Schönefeld beordrar sina mannar att lämna in all skarp ammunition. Så öppnar han gränsbommen till Rudow i Västberlin.

20.15: De västtyska tv-nyheterna toppar med nyheten om att muren öppnas. Allt fler östberlinare ger sig ut för att kolla om det stämmer.

20.30: Nyheten når den västtyska förbundsdagen i Bonn. Alla ledamöter utom de gröna reser sig spontant och sjunger nationalsången.

Berlinmuren - Gränsövergången vid Bornholmer Straße

Gränsövergången vid Bornholmer Strasse, den 10 november 1989. Foto från tyska Bundesarchiv.

21.20: Vid gränsövergången Bornholmer Strasse står tusen personer. Överstelöjtnant Harald Jäger ringer till sina överordnade och låter sedan de första gå över till väst, efter noggrann passkontroll.

21.30: Radiostationen RIAS rapporterar att gränsövergångarna har öppnats. På en bankett i Warszawa får den västtyske kanslern Helmut Kohl reda på vad som händer i Berlin.

22.28: I tv-programmet ”Aktuelle Kamera” försöker DDR-regimen bromsa utvecklingen, och manar ressugna att vänta till morgondagen.

23.29: Vid Bornholmer Strasse ger Harald Jäger upp och öppnar gränsbommen helt. Under den närmaste halvtimmen vandrar tjugotusen östberlinare igenom här.

24.00: Samtliga gränsövergångar i Berlin är nu öppna för fri passage. Människor från öst och väst omfamnar varandra. Krogarna väster om muren bjuder på gratis öl. Tv-journalister från hela världen har rusat ut på Berlins gator och berättar för sina tittare att järnridån har fallit.

Berlinmuren skulle ha fallit förr eller senare. Men att det hände just den här natten var Schabowskis förtjänst.

Du har läst om pressekreteraren som glömde läsa på i förväg och öppnade Berlinmuren utan att mena det. Läs mer i storsäljande boken 101 historiska misstag!

Artikeln ovan är ett utdrag från...

101 historiska misstag

275 kr
OBS: Print on Demand. Leveranstid ca 15 arbetsdagar.
När skivbolaget Decca fick välja satsade man på gruppen Tremeloes och körde ut Beatles. När chefen för företaget Western Union erbjöds att köpa en ny uppfinning som kallades telefon avfärdade han den som meningslös och tackade nej.

101 historiska misstag är boken som ger dig chansen att lära av andras misstag du hinner aldrig göra alla själv!

Journalisten Daniel Rydén berättar medryckande om misstag som förändrat hist­oriens gång. Kända och klassiska blundrar bland­as med okända och bortglömda missar. Det enda de har gemensamt är att de visar att det sällan blir som man tänkt sig. Det kan till och med bli bättre!