Klockan 08.46 på morgonen den elfte september 2001 (enligt amerikansk datumskrivning 9/11) störtar ett flygplan in i ett av New Yorks högsta byggnader. Det visar sig snart att händelsen var en av flera terrorattacker. Under de kommande timmarna dödas nästan 3000 människor.
Men vad hände egentligen under den ödesdigra dagen 9/11?
Händelserna tog sin början klockan åtta på morgonen den elfte september. På flygplanet American Airlines flyg nummer 11, som var på väg mot Kalifornien, reste sig plötsligt tre män från sina sittplatser. Männen rörde sig mot cockpiten och dödade två besättningsmedlemmar. En stund senare var planet i terroristernas kontroll.
Nitton minuter över åtta tog flygbolaget emot ett samtal från flygvärdinnan Betty Ong. Hon befann sig på det kapade flygplanet och berättade för American Airlines om terroristernas agerande.
Snart därefter ringde flygvärdinnan Amy Sweeney tillbaka till American Airlines. Hon berättar att planet flyger lågt och att de kan se byggnader och vatten. Amy Sweeney säger ”Gud, vi flyger alltför lågt”. Sekunder senare kraschade planet in i World Trade Centers norra torn.
Den första kraschen
Resultatet var förödande. Planet kolliderade med tornet, någonstans mellan 93:e och 97:e våningen. Passagerarna ombord på planet och de människor som befann sig på våningarna där planet kraschat dör direkt.
Explosion startade en brand. Ovanför 97:e våningen satt människor fortfarande fast, utan möjlighet att ta sig någonstans. Panikslagna människor hoppade ut genom fönstren för att undkomma branden. Mellan 100 och 250 personer sågs hoppa och falla till sin död.
Medierna rapporterade först om händelsen som en olycka. Men snart förstod alla att det som skett inte bara är en terrorattack, utan flera.
Den andra flygkraschen
För samtidigt som det kaotiska infernot bredde ut sig i World Trade Center, tog flygbolaget United Airlines emot ett samtal från en besättningsmedlem från deras flyg nummer 175. Även detta plan hade kapats och piloterna dödats.
Klockan 09.03 flög United Airlines flyg nummer 175 in i det södra tornet i World Trade Center. Kollisionerna med de två tvillingtornen får katastrofala resultat: En dryg timme efter den första kollisionen kollapsar det södra tornet, tätt följt av det norra.
Faran inte över
En halvtimme efter den andra attacken mot tvillingtornen stod det klart att faran inte var över. Klockan 09.37 attackerades försvarshögkvarteret Pentagon i Washington DC när ännu ett kapat flygplan störtade in i byggnaden.
Totalt tog terroristerna över fyra boeingplan. Men det fjärde flygplanet, United Airlines flygnummer 93 nådde aldrig terroristernas planerade destination. Istället störtade det på en åker i Shanksville i Pennsylvania. Passagerarna på det kapade planet bestämde sig för att göra motstånd när de insåg vad som höll på att hända.
Idag tror man att terroristernas mål var att flyga det fjärde planet in i Vita huset eller kongressen.
“Kriget mot terrorismen”
2 753 personer dödades i New York, 184 vid Pentagon och 40 personer i Pennsylvania. Därutöver dog 19 terrorister.
Terrorattackerna den elfte september (enligt amerikansk datumskrivning 9/11) fick globala konsekvenser. Snart pekades terrornätverket al-Qaida, med Usama bin Ladin i spetsen, ut som ansvariga. Den sjunde oktober 2001 inledde dåvarande USA:s president George W Bush vad han kallade “ett krig mot terrorismen”. Snart därefter började USA att genomföra flygräder mot Afghanistan, vars talibanrörelse hade gett en fristad till al-Qaida. Så inleddes ett krig vars med långtgående konsekvenser runt om i Mellanöstern
Terrorismens historia
OBS: Print on Demand. Leveranstid ca 15 arbetsdagar.
»Lättläst och intressant. Viktig för var och en som vill ha en bakgrund till vår tids till synes obegripliga våld.»Hallandsposten
Romartidens judiska seloter, Röda brigaderna i Italien, Baader-Meinhof-ligan i Tyskland, USA:s extrema patrioter – många är de grupper som tagit till vapen i sin kamp mot samhället.
I Terrorismens historia gör journalisten Björn Kumm nedslag i terrorns blodiga historia. I belysande och lärorika exempel möter vi grupper från en rad länder och tidsepoker. Men författaren skildrar inte bara organisationerna som skapat oro i sin omvärld, utan sätter dessutom in dem i sitt sociala och politiska sammanhang. Detta gör Terrorismens historia till ett utmärkt referensverk för alla som vill få en bakgrund till dagens spektakulära våldsdåd.
I ett avslutande kapitel diskuterar Björn Kumm utvecklingen efter 11 september 2001.