Artiklar

9/11 – Attentatet mot Twin Towers i New York

9/11 - Rök och damm faller över New York

Klockan 08.46 på morgonen den elfte september 2001 (enligt amerikansk datumskrivning 9/11) störtar ett flygplan in i ett av New Yorks högsta byggnader. Det visar sig snart att händelsen var en av flera terrorattacker. Under de kommande timmarna dödas nästan 3000 människor.

Men vad hände egentligen under den ödesdigra dagen 9/11?

Händelserna tog sin början klockan åtta på morgonen den elfte september. På flygplanet American Airlines flyg nummer 11, som var på väg mot Kalifornien, reste sig plötsligt tre män från sina sittplatser. Männen rörde sig mot cockpiten och dödade två besättningsmedlemmar. En stund senare var planet i terroristernas kontroll.

Nitton minuter över åtta tog flygbolaget emot ett samtal från flygvärdinnan Betty Ong. Hon befann sig på det kapade flygplanet och berättade för American Airlines om terroristernas agerande.

Snart därefter ringde flygvärdinnan Amy Sweeney tillbaka till American Airlines. Hon berättar att planet flyger lågt och att de kan se byggnader och vatten. Amy Sweeney säger “Gud, vi flyger alltför lågt”. Sekunder senare kraschade planet in i World Trade Centers norra torn.

Den första kraschen

Resultatet var förödande. Planet kolliderade med tornet, någonstans mellan 93:e och 97:e våningen. Passagerarna ombord på planet och de människor som befann sig på våningarna där planet kraschat dör direkt.

Explosion startade en brand. Ovanför 97:e våningen satt människor fortfarande fast, utan möjlighet att ta sig någonstans. Panikslagna människor hoppade ut genom fönstren för att undkomma branden. Mellan 100 och 250 personer sågs hoppa och falla till sin död.

Medierna rapporterade först om händelsen som en olycka. Men snart förstod alla att det som skett inte bara är en terrorattack, utan flera.

Den andra flygkraschen

För samtidigt som det kaotiska infernot bredde ut sig i World Trade Center, tog flygbolaget United Airlines emot ett samtal från en besättningsmedlem från deras flyg nummer 175. Även detta plan hade kapats och piloterna dödats.

Klockan 09.03 flög United Airlines flyg nummer 175 in i det södra tornet i World Trade Center. Kollisionerna med de två tvillingtornen får katastrofala resultat: En dryg timme efter den första kollisionen kollapsar det södra tornet, tätt följt av det norra.

9/11 - Pentagon-byggnaden i brand, sedd från parkering

Faran inte över

En halvtimme efter den andra attacken mot tvillingtornen stod det klart att faran inte var över. Klockan 09.37 attackerades försvarshögkvarteret Pentagon i Washington DC när ännu ett kapat flygplan störtade in i byggnaden.

Totalt tog terroristerna över fyra boeingplan. Men det fjärde flygplanet, United Airlines flygnummer 93 nådde aldrig terroristernas planerade destination. Istället störtade det på en åker i Shanksville i Pennsylvania. Passagerarna på det kapade planet bestämde sig för att göra motstånd när de insåg vad som höll på att hända.

Idag tror man att terroristernas mål var att flyga det fjärde planet in i Vita huset eller kongressen.

“Kriget mot terrorismen”

2 753 personer dödades i New York, 184 vid Pentagon och 40 personer i Pennsylvania. Därutöver dog 19 terrorister.

Terrorattackerna den elfte september (enligt amerikansk datumskrivning 9/11) fick globala konsekvenser. Snart pekades terrornätverket al-Qaida, med Usama bin Ladin i spetsen, ut som ansvariga. Den sjunde oktober 2001 inledde dåvarande USA:s president George W Bush vad han kallade “ett krig mot terrorismen”. Snart därefter började USA att genomföra flygräder mot Afghanistan, vars talibanrörelse hade gett en fristad till al-Qaida. Så inleddes ett krig vars med långtgående konsekvenser runt om i Mellanöstern

Terrorismens historia

229 kr
OBS! Print on Demand – Leveranstid ca 10 arbetsdagar
»Lättläst och intressant. Viktig för var och en som vill ha en bakgrund till vår tids till synes obegripliga våld.»Hallandsposten

Romartidens judiska seloter, Röda brigaderna i Italien, Baader-Meinhof-ligan i Tyskland, USA:s extrema patrioter – många är de grupper som tagit till vapen i sin kamp mot samhället.

I Terrorismens historia gör journalisten Björn Kumm nedslag i terrorns blodiga historia. I belysande och lärorika exempel möter vi grupper från en rad länder och tidsepoker. Men författaren skildrar inte bara organisationerna som skapat oro i sin omvärld, utan sätter dessutom in dem i sitt sociala och politiska sammanhang. Detta gör Terrorismens historia till ett utmärkt referensverk för alla som vill få en bakgrund till dagens spektakulära våldsdåd.

I ett avslutande kapitel diskuterar Björn Kumm utvecklingen efter 11 september 2001.

Du kanske också är intresserad av...

Brotten som skakade världen

75 kr229 kr
»Det är spännande läsning som blottlägger mörka sidor i det mänskliga psyket.« Hemmets vän
När verkligheten överträffar dikten.

Det finns brott som är så spektakulära att de får internationellt genomslag. I tidningar och tv dyker med jämna mellanrum klassiska förbrytelser upp. Det kan vara vågade mot lag och ordning, eller så brutala att de berör människor var än de bor. Sådana kontraster finns naturligtvis mellan det stora tågrånet och händelserna på Utøya, mellan stölden av en ångestfylld norsk tavla eller en religiös sekts massjälvmord i den sydamerikanska djungeln.

I Brotten som skakade världen djupdyker Martin Borg i tjugo spektakulära och häpnadsväckande brott från tre olika världsdelar. Det handlar om kidnappningar, konststölder, mord, rån, rymningar, vetenskapsbluffar och terroristbrott. Samtliga blev på sin tid uppmärksammade och omskrivna.

Roten till det onda

75 kr239 kr
»Den är som den låter: lärd. Karlsson, en ex-diplomat, är Sveriges främsta auktoritet på Mellanösternfrågor. Jag är ganska bra på ämnet men jag lärde mig mycket, mycket. Karlsson skriver fängslande och pedagogiskt.« Staffan Heimersson, Aftonbladet

En viktig och initierad skildring av historien bakom dagens politiska och humanitära katastrofer i Mellanöstern.

År 1916 satte sig britter och fransmän i hemliga förhandlingar. Ett streck drogs på kartan över det osmanska rikets arabiska delar; områdena i norr blev franska intresseområden och de i söder brittiska. Efter kriget skapades sedan nya stater utan den minsta hänsyn till historia, kultur, religion eller geografi.

Vilka långtgående konsekvenser fick detta enkla pennstreck? Och hur påverkar det människor idag, 100 år senare? Författaren och diplomaten Ingmar Karlsson skildrar och förklarar historien bakom dagens politiska och humanitära katastrofer i Mellanöstern. Roten till det onda är en omistlig bok för alla som vill förstå ett av de mest aktuella ämnena i vår samtid.

Den nya terrorismen

229 kr
OBS! Print on Demand – Leveranstid ca 10 arbetsdagar

»En kunnig, allsidig, balanserad och eftertänksam bok om den nya terrorismens karaktär.« Bibliotekstjänst

Är vi alla måltavlor för den nya terrorn?

Vad har Paris, Köpenhamn, Bryssel, Nice, Istanbul och Stockholm gemensamt? De är alla europeiska städer som drabbats av den nya formen av terror där oskyldiga människor har blivit terroristernas måltavlor. Journalisten Wolfgang Hansson, en av Sveriges främste experter på området terrorism, skildrar och analyserar läget i sin nya bok.

En trend inom den nya terrorismen är ett ökat inslag av gör-det-själv-terror. Individer som sympatiserar med en grupp utför terrordåd i dess namn helt på egen hand utan någon koppling till en central organisation. Dessa ensamvargar är extremt svåra att skydda sig mot eftersom förövarna sällan inviger någon annan i sina planer. Dådet i Nice sommaren 2016 är ett exempel.

Författaren och journalisten Wolfgang Hansson berättar initierat om hur terrorn förändrats efter 11 september-attackerna. Han frågar sig även hur vi ska hantera denna utveckling. Har västvärldens svar på terrorismen snarast lett till politiskt kaos och fler attacker? Och riskerar det demokratiska samhället att undergrävas?

Västvärlden har en tendens att se varje terrordåd som en isolerad händelse. I själva verket är dåden del i en medveten kamp från Islamiska staten, al-Qaida och andra jihadistiska krafter att etablera ett fotfäste i Mellanöstern för att sedan sprida sin makt till resten av världen och etablera en islamisk lagstiftning, sharia. Terror är deras vapen för att tillskansa sig makt som de aldrig skulle kunna nå på demokratisk väg.

Wolfgang Hansson skildrar skarpsynt kriget mot terrorn, ett krig som kommer att pågå länge och som inte går att vinna i traditionell mening. För även om västvärlden inte har skapat radikal islamism har det upprepade gånger matat monstret och gett det förutsättningar att växa sig starkare.