Artiklar, Boktips

Anne Frank skildrade livet under ockupationen

Anne Frank
Anne Frank kunde nog aldrig ana att hennes dagbok skulle bli en av världens mest kända böcker. Hennes dagbok skildrar livet för en ung flicka under Tysklands ockupation av Nederländerna.

Annelies Marie “Anne” Frank föddes i tyska Frankfurt am Main den tolfte juni år 1929. Hon växte därefter upp i den tyska staden Aachen med sin pappa Otto Frank, sin mamma Edith Frank och sin storasyster Margot Frank. När nazisterna kom till makten ledde den antisemitiska stämningen i Tyskland till den judiska familjen Franks flykt. De anlände i Amsterdam 1933.

Efter ett par lugna år i Amsterdam, förändras snart livet än en gång för familjen Frank. Den första september 1939 invaderade tyska styrkor Polen. Det var startskottet för andra världskriget.

I maj 1940 ockuperades Nederländerna.

Anne Frank går under jorden

Den tyska ockupationsmakten införde restriktioner mot judar i såväl Tyskland som de ockuperade staterna. Judar tvingades att bära en gul Davidsstjärna på vänster sida av bröstet. På symbolen skulle det tydligt stå jude. Ju längre ockupationen pågick, desto mer restriktioner infördes. Judar tvingades till exempel att förhålla sig till utegångsförbud och de fick endast besöka vissa specifika butiker.

Likt många andra bestämde sig familjen Frank därför för att gå under jorden. De skulle gömma sig för den tyska ockupationsmakten.

Den femte juli 1940 flyttade familjen in i sitt gömställe, som låg i ett gårdshus i Otto Franks företagslokaler. Fyra personer blev livsviktiga för familjens överlevnad: Ottos arbetskollegor Johannes Kleiman och Victor Kugler, samt en Elisabeth Wijk-Voskuijl och Miep Gies. De såg till att familjen fick mat och andra förnödenheter. Snart fick de gömda även sällskap av familjen Van Pels, som också gått under jorden.

Innan familjen flyttade in i gömstället fick Anne Frank sin första dagbok. Hon hade fyllt 13 år och boken var hennes födelsedagspresent. Hennes första mening löd: “Jag hoppas att jag skall kunna anförtro dig allt, så som jag hittills inte har kunnat anförtro mig åt någon, och jag tror att du kommer hålla det hemligt.”

Anne Frank fortsatte att skriva i sin dagbok under åren i gömstället.

Familjen grips

Anne Frank spenderade 761 dagar i familjens gömställe. Den fjärde augusti 1944 skedde det som inte fick ske – familjen greps. De hade blivit förrådda. Än idag är det oklart vem som gav myndigheterna information om var familjen Frank gömde sig. Gripandet lär ha skett mellan klockan tio och halv elva på förmiddagen och leddes av SS-Oberscharführer Karl Josef Silberbauer. Även hjälparna Johannes Kleiman och Victor Kugler arresterades. Senare samma dag lyckades Elisabeth Wijk-Voskuijl och Miep Gies rädda flera av familjens värdesaker från gömstället. De fick bland annat med sig Anne Franks dagbok.

Efter fyra dagar i häktet fördes familjen till de koncentrationsläger som fanns i östra Europa. Anne Frank och hennes syster Margot anlände till Bergen-Belsen i slutet av oktober 1944. Situationen på Bergen-Belsen var horribel, och en epidemi av tyfus bröt ut snart efter att systrarna Frank anlänt. Tusentals fångar dog. Däribland Anne och Margot Frank.

Det finns vittnesmål om att båda systrarna insjuknade i slutet av januari 1945 och att de dog snart därefter. Dödsdatumet är inte helt säkert, men man tror idag att Anne Frank gick bort i slutet av februari eller början av mars. Det som står säkert är att Bergen-Belsen befriades den 15 april, kort efter tyfusepidemin som tog systrarnas liv.

Anne Franks dagbok

Anne Franks pappa Otto Frank var den enda i familjen som överlevde andra världskriget. Han mottog sin dotters dagbok av Miep Gies och bestämde sig för att publicera den. 1947 publicerades Anne Franks dagbok för första gången, med titeln Het Achterhuis – “gårdshuset”. Boken översattes första gången till svenska år 1953.

Den första utgåvan var reviderad av Otto Frank. Han hade valt att utelämna vissa delar av sin dotters dagbok, som till exempel utdrag om hennes pubertet. Senare har en fullständig version av dagboken publicerats.

Idag är det hus där familjen Frank gömde sig ett museum, som kallas Anne Frank-huset. Det ligger på Prinsengracht 263 i Amsterdam. Efter andra världskriget etablerades en stiftelse, Anne Frank Stichting, med syfte att bevara och restaurera huset. Den tredje maj 1960 öppnades museet för allmänheten.

En fascinerande berättelse om en stark ung kvinna som en gång för alla har beslutat sig för att överleva, trots att hon har alla odds emot sig!

Kazimiera Kurdziel, eller Katja som hon senare skulle kallas, föddes den 4 mars 1925 och växte upp i den polska byn Blisna utanför staden Brzozow. När andra världskriget bröt ut var Katja fjorton år gammal, en helt vanlig tonåring som bodde med sin familj och gick i skolan. Vid krigsslutet år 1945 var hon tjugo år men hade upplevt mer grymhet och ondska än de flesta av oss gör under en hel livstid. Tack vare sin envishet och livskraft överlevde hon och kan genom författaren Sören Sommelius berätta om sitt liv som lägerfånge.

Flickan som kom till Auschwitz handlar om hur Katja forslas mellan olika koncentrationsläger, hur hon med mod och tur lyckas undslippa döden flera gånger och hur hon till slut hamnar i Malmö med en av Folke Bernadottes vita bussar. Det en bok som inte minst vänder sig till unga vuxna läsare. Boken riktar sig förstås ändå till alla intresserade – och inte minst till de svenska skolungdomar som genom solidaritetsresor med sina lärare besöker Auschwitz eller något annat koncentrationsläger.