Hallå där, Erika Olofsson Liljedahl! Aktuell med en imponerande romandebut.

erika-olofsson-4-2


Ett romanmanus skickades spontant till förlaget, och vår förläggare Lena tyckte vid första anblick att det verkade lovande. En kväll tog hon med sig manuset hem för att börja läsa. Hon började … och kunde INTE sluta. 

Sedan gick det snabbt. Fler på förlaget läste manuset, och alla drogs vi in i historien, berördes av karaktärerna, fängslades av språket och imponerades av naturskildringarna. Nu är vi glada över att Erika Olofsson Liljedahls debutroman äntligen finns i tryck!

Någonstans brister himlen utspelar sig i Bohuslän och Skåne under sent 1920-tal. Vi får följa trettonårige Elis och hans familj, som lever ett hårt och enkelt liv som fiskare. När Elis syster en dag försvinner uppdagas också en mörk familjehemlighet …

Vi ställde några snabba frågor till romandebuterande författaren Erika Olofsson Liljedahl!

Din roman utspelar sig i Bohuslän och Skåne i slutet av 20-talet. Hur kom det sig att du valde att förlägga handlingen kring dessa trakter? 

– Bohuslän valde jag eftersom det var en plats där Elis familj passade in. De är fiskare och lever ett relativt enkelt liv där Elis och hans far lägger nät från en omastad eka. Jag kunde helt enkelt föreställa mig dem i det bohuslänska landskapet. Andra hälften av boken utspelar sig i Höganäs, där jag själv är uppvuxen. Platsen blev en intressant bakgrund till karaktärernas utveckling. Den expanderande gruvstaden blir för Elis en skarp kontrast till det ensliga livet i Bohuslän.

På förlaget föll vi bla för romanens vackra språk och skarpa karaktärsskildring. Vad har du för litterära förebilder? 

HM_OLOFSSON_LILJEDAL_NAGONSTANS_BRISTER_HIMLEN.indd
– Jag läser ganska varierat och kan inspireras av många olika typer av böcker. En läsupplevelse som verkligen gripit tag är dock amerikanske Cormac McCarthys författarskap. Där finns en råhet blandad med en oerhörd känslighet som tilltalar mig.

Detta är ju din debutroman, hur känns det att ha fått historien publicerad? Och att den nu ska möta sina läsare? 

– Det korta svaret är: ”Jätteskoj!”, men så klart också nervöst. Och så känns det märkligt att inte längre hålla på och peta i Elis och de andra karaktärernas liv.

Om du skulle få välja en person som ska läsa din bok, vem skulle det vara? 

–Min familj så klart, men om det ska vara lite önsketänk, så säger jag min mormor. Hon älskade böcker och skulle tyckt det var så roligt om hon fått läsa den här.

Läs ett smakprov ur Någonstans brister himlen här! 

Köp boken för endast 198:-