22 Aug

Antony Beevor gästar Stockholms internationella författarscen

Antony Beevor, är en av vår tids ledande militärhistoriska författare. 2018 är han aktuell med ett nytt storverk, Arnhem. Tysklands sista seger. Antony Beevor inleder hösten på Stockholms internationella författarscen den 22 augusti, då han framträder på scenen tillsammans med författaren Peter Englund och Björn Wiman, Kulturchef på DN.

Var? Hörsalen i Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm
När? Onsdag 22 augusti kl 19.30
Hur? Entré 140 kr (studenter, pensionärer och ungdomar 110 kr). Köp din biljett här!

ArnhemDummyInternTyskUtanBlurb.inddAntonyBeevor, FotoJohnFryRED

Söndagen den 17 september 1944 luftlandsattes 10 000 allierade fallskärmssoldater bakom de tyska linjerna i Nederländerna. Målet var att säkra den viktiga bron över Rhen vid Arnhem, tillsammans med andra strategiska mål. Men Hitlers styrkor var avsevärt större än man räknat med, och kampen mot klockan blev ett faktum.

I sin nya bok, Arnhem. Tysklands sista seger, berättar Antony Beevor om den dramatiska operationen. Med inlevelse skildrar han fallskärmssoldaternas allt mer desperata situation samt de tyska belägrarnas och civilbefolkningens erfarenheter av de hårda striderna.

Antony Beevor, född 1946 och bosatt i London, har ett förflutet som brittisk officer, men hoppade av armén för att skriva på heltid. Hans böcker om Stalingrad och Berlin – Slutstriden 1945, har översatts till 30 olika språk och har i Sverige sålt över 150 000 exemplar vardera. Totalt har hans böcker sålt över en halv miljon exemplar i Sverige hittills. I juni 2012 kom hans riktiga storverk, den 1000-sidiga boken Andra världskriget. Beevor har erhållit en rad prestigefyllda priser för sitt författarskap, bland annat det mest aktade facktlitterära priset i Storbritannien, Samuel Johnson-priset. Han är hedersdoktor vid Kent University och innehar en gästprofessur vid University of London. Internationell författarscen gästades senast år 2000.

Peter Englund är författare och historiker. Poltava (1988) var hans första bok, Jag kommer ihåg (2016) är den senaste.  Han gästade samtalsserien På Djupet 2012.

Björn Wiman är kulturchef på DN. På Internationell författarscen har han tidigare samtalat med Asli Erdogan & Ian McEwan, Peter Frankopan, Mario Vargas Llosa och Timothy Snyder.

 

Kalenderdatum: 22 aug 2018, 19:30