13 Mar

Ingmar Karlsson om Arvet från Bagdad

Ingmar Karlsson gästar Humanistiska förbundet i Alingsås för att berätta om en av sina kritikerrosade böcker 

En av de myter som ständigt återkommer i den europeiska antiislamiska och antiarabiska retoriken är att biblioteket i Alexandria förstördes när kalifen Omar erövrade staden år 642. Ingmar Karlsson motbevisar denna och andra liknande myter, och beskriver i Arvet från Bagdad hur vårt klassiska grekiska kulturarv istället har bevarats, utvecklats och förts vidare ut i Europa av lärda araber.

Under slutet av 700- och 800-talen översattes de klassiska grekiska verken till arabiska av vetenskapsmän och översättare i Bagdad. Från Bagdad flyttade sedan många lärda män till det muslimska Spanien, och i deras bagage fanns de klassiska grekiska verken och tänkandet de själva utvecklat. Den klassiska kunskapen spreds sedan därifrån vidare norrut.

Var? Christinaesalen i Christinae kyrka, Alingsås

När? Torsdag 13 mars kl 18:30

Hur? Fri entré, alla är välkomna!

Läs gärna mer om boken här!

ArvetFranBagdadPKT-509x800IngmarKarlssonGataJPG, FotoKarolinaRosenqvist

Kalenderdatum: 13 mar 2017, 18:30