Författare

Här hittar du information om våra författare.

Författarna ligger sorterade i bokstavsordning efter efternamn, klicka på aktuell bokstav i alfabetet nedan.

Högupplösta författarporträtt hittar du genom att gå in på pressinformationen Press » för respektive bok, alternativt genom att dubbelklicka på bilden så att den dyker upp i ett nytt fönster.

Författarporträtten är fria att använda i samband med redaktionell text. I övrigt ska förlaget kontaktas för godkännande före publicering. Fotografens namn ska alltid anges.

Bild saknas

Allan, Tony

Tony Allan är journalist och redaktör. Han har historiska myter och mysterier som specialområde.

Glenn Lauritz Andersson

Andersson, Glenn Lauritz

Glenn Lauritz Andersson är historiker och författare, och har länge forskat i kriminalhistoria, rättspsykologi och kriminologi. Foto: Anette Rasmusson Webbsida: http://web.comhem.se/glenn.lauritz.andersson

Bild saknas

Andersson, Torbjörn

Torbjörn Andersson har arbetat som fotograf på Arbetet, Aftonbladet och Expressen. Han har belönats med priser som Worlds Press Photo och Årets bild vid flertalet tillfällen och två år utsetts till Årets pressfotograf.

Anders Andrén

Andrén, Anders

Anders Andrén är professor i arkeologi vid Stockholms universitet. Hans disputerade 1985 vid Lunds universitet på avhandlingen Den urbana scenen städer och samhälle i det medeltida Danmark. Hans forskning är främst inriktad på historisk arkeologi, religionsarkeologi och stadsarkeologi.

Johan Anund

Anund, Johan

Johan Anund är verksam som regionchef vid Riksantikvarieämbetets arkeologiska uppdragsverksamhet. Han är specialiserad på urban kultur, urbanisering och stadsarkeologi och har publicerat en mängd medeltidsarkeologiska artiklar i internationella och svenska tidskrifter och böcker. Fotograf: Linda Qviström

Bild saknas

Asker, Björn

Björn Asker är docent i historia och arkivråd vid Riksarkivet.

Bild saknas

Bengtsson, Lars-Gunnar

Redaktör och skribent till boken Ribergsborgs kallbadhus. Och badvanor genom tiderna som ges ut hösten 2016. Lars-Gunnar Bengtsson har ett långt förflutet som bildproducent, fotograf och redigerare på nyhetsredaktionerna på SVT. Som barn undrade han varför man skulle betala inträde till kallbadhuset för att bada i havet. Men det var innan han upptäckt välbefinnandet efter  Läs mer »

Birger Bergh

Bergh, Birger

Birger Bergh var professor i latin vid Lunds universitet 1975-2000. Kanske är han mest känd som en av de lärde i tv-programmet ”Fråga Lund”. Han har också publicerat en rad översättningar från latinet. Foto: Jacob Wiberg

Olle Bergman

Bergman, Olle

Olle Bergman, född 1964, är civilingenjör, frilansskribent och föreläsare. Bland tidigare böcker märks de populärmedicinska Den lilla sorgen (2000) och Fästingar, loppor, löss (2003) samt två historiska ungdomsböcker: En värld i lågor och Begravda i sanden (2007). Han är också en uppskattad föreläsare inom ämnen som skriv- och presentationsteknik. Fotograf: Gustav Bergman

Hans Bergström

Bergström, Hans

Hans Bergström är docent i statsvetenskap och tidigare chefredaktör och ansvarig utgivare för Dagens Nyheter. Bergström är sedan 2003 bosatt i USA men har kvar starka engagemang i Sverige, bland annat som ledamot av regeringens Globaliseringsråd och Karolinska Institutets styrelse.

Bild saknas

Black, Jeremy

Jeremy Black är professor i historia vid University of Exeter. Han har skrivit en lång rad böcker, däribland Bilder av världen och Världshistoriens största slag som givits ut på svenska av Historiska Media.

Tomas Blom

Blom, Tomas

Tomas Blom är skribent med en bakgrund som radioman och TV-författare. Han debuterade som romanförfattare redan 1991 med sin första historiska roman, som har följts av en stort antal böcker, såväl fack- som skönlitteratur, inte minst populärhistoriska ungdomsböcker. Detta varvat med manusmedverkan i en rad tv-serier, såsom ”Anno 1790” och ”Sveriges historia”, samt regelbundna artiklar  Läs mer »

Rodric Braithwaite

Braithwaite, Rodric

Rodric Braithwaite arbetade vid brittiska utrikesdepartmentet från 1955 till 1992 och tjänstgjorde i Jakarta, Warsawa, Rom, Bryssel och Washington. Han var i Moskva från 1963 till 1966 och åter som ambassadör 1988-92. Han har sedan dess bland annat varit utrikespolitisk rådgivare till den konservative premiärministern John Major, rådgivare till Deutsche Bank och styrelsemedlem i The  Läs mer »

Bild saknas

Briscoe, Paul

Paul Briscoes fascinerande levnadsöde har fängslat tusentals människor i Storbritannien och internationellt. Varje gång på gång han berättade om sina erfarenheter uppmanades han att skriva om dem. Detta gjorde han i två självbiografiska böcker: Foster Fatherland(2002) och My Friend the Enemy (2007), den sistnämnda tillsammans med författaren och frilans¬journalisten Michael McMahon. Paul Briscoe var gift och hade  Läs mer »

Thomas Buergenthal

Buergenthal, Thomas

Thomas Buergenthal är professor i internationell rätt med mänskliga rättigheter som specialitet. Från 1978 till 1991 var han domare i Interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter. Han har haft flera uppdrag för FN och var bland annat medlem av FN:s kommitté för mänskliga rättigheter mellan -95 och-99. Sedan år 2000 är Thomas Buergenthal domare i Internationella  Läs mer »

Peter Carelli

Carelli, Peter

Peter Carelli, född 1960, är docent i historisk arkeologi och 1:e antikvarie vid Dunkers Kulturhus. Han disputerade 2001 på avhandlingen En kapitalistisk anda: kulturella förändringar i 1100-talets Danmark.

Erik Carlsson

Carlsson, Erik

Erik Carlson är pensionerad arméofficer. Han disputerade i historia vid Lunds universitet hösten 1998 på avhandlingen Sverige och tysk motståndsrörelse under andra världskriget.

Martine Castoriano

Castoriano, Martine

Martine Castoriano är frilansande fotograf och filmare verksam i Malmö, och har bland annat medverkat i Liv och död i antikens Rom (2000) och På Malmös fasader: det groteska och det sköna (2005).

Björn Cederberg

Cederberg, Björn

Björn Cederberg är författare, regissör och kulturjournalist. Våren 2015 är han aktuell med boken Turistens blick. Nedslag i resandets historia. Han har tidigare skrivit böckerna Kamrat Spion (2007) om den östtyska spionorganisationen Stasis verksamhet och förgreningar till Sverige, The Overland Spaceship (2008) om en resa med hippiebuss till Afghanistan 1976 samt Berlinmuren (2009) där ögonvittnen berättar  Läs mer »

Iris Chang

Chang, Iris

Iris Chang var utbildad journalist och en produktiv frilansskribent. Hennes arbeten publicerades som böcker och i tidskrifter som Newsweek och The New York Times. Hon fick flera utmärkelser och även ett hedersdoktorat för sina arbeten om Kina, kines-amerikaner och internationella relationer. Iris Chang bodde i San Jose, Kalifornien men begick självmord år 2004.

Bild saknas

Chasteen, John Charles

John Charles Chasteen är professor i historia och har i sin forskning fokuserat på Latinamerikas kulturhistoria. Han har skrivit ett halvt dussin böcker på ämnet.

Artemis Cooper

Cooper, Artemis

Artemis Cooper är en framgångsrik författare som utkommit med ett tiotal böcker inom olika ämnen. Paris efter befrielsen har hon skrivit tillsammans med sin man, den välkände militärhistoriska författaren Antony Beevor. Det är den första av hennes böcker som översatts till svenska. Artemis Coopers farfar, Duff Cooper, var 1944–47 inflytelserik brittisk ambassadör i Paris. Fotograf: Eleanor  Läs mer »

Jason D. Mark

D. Mark, Jason

Jason D. Mark är specialiserad på slaget om Stalingrad och kriget på östfronten under andra världskriget. Flera av hans böcker om andra världskriget har fått utmärkelser. Innan han blev författare och förläggare på heltid arbetade han bland annat för Reader’s Digest i Australien. Hans bok Vägen mot undergången. Del 1: Från Charkov till Stalingrad gavs  Läs mer »

Gunnar Dahl

Dahl, Gunnar

Gunnar Dahl är doktor i historia och författare till bland annat böckerna Flickan och löjtnanten, Gud och pengar och moral samt Trade, Trust and Networks.

Rasmus Dahlberg

Dahlberg, Rasmus

Rasmus Dahlberg (f. 1977) är historiker och forskar vid Köpenhamns universitet. Han skrivit flertalet böcker i ämnet katastrofhistoria, arbetar som konsult åt många olika branscher och kommenterar ofta olyckor och katastrofer i media. På Historiska Media har han tidigare gett ut boken Dödliga uppdrag (2006).   Följ gärna Rasmus Dahlberg på facebook via denna länk!  Läs mer »

Frank Dikötter

Dikötter, Frank

Frank Dikötter är professor i humaniora vid University of Hong Kong, och tjänstledig professor i Kinas moderna historia vid School of Oriental and African studies vid University of London. För Mao och den stora svälten fick Frank Dikötter den prestigefyllda utmärkelsen Samuel Johnson Prize för bästa fackbok 2011. Fotograf: Richard Jones Webbsida: http://web.mac.com/dikotter/Dikotter/Home.html

Paul Dowswell

Dowswell, Paul

Paul Dowswell är en brittisk författare som skriver både skönlitterärt och facklitterärt för främst barn och ungdomar. Han har skrivit över 60 böcker, de flesta inom historieämnet.

Thomas Ekholm

Ekholm, Thomas

Thomas Ekholm är fil mag i japanska och doktorand vid Göteborgs universitet. Han forskar om teceremonin samt undervisar i äldre japansk historia vid Lunds universitet.

Bo Eriksson

Eriksson, Bo

Bo Eriksson (född 1970) är historiker och författare. Han har tidigare bland annat skrivit Lützen 1632.

Mohammad Fazlhashemi

Fazlhashemi, Mohammad

Mohammad Fazlhashemi är professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet. Fram till 2013 arbetade han som professor i idéhistoria vid Umeå universitet. Hans forskningsområde är muslimsk idéhistoria. Fazlhashemi startade sin forskningsbana med att studera framväxten av politisk realism i muslimskt politiskt tänkande under 1000- och 1100-talen. Därefter har han forskat och skrivit flera  Läs mer »

Orlando Figes

Figes, Orlando

Orlando Figes är professor i historia och slog igenom som författare med det monumentala och prisbelönta verket A People’s Tragedy: The Russian Revolution 1891-1924 (1997). Boken fick beröm för såväl akademiska som litterära kvalitéer och spreds i stor upplaga. Den följdes 2002 upp av den lika kritikerrosade Natasha’s Dance: A Cultural History of Russia. Orlando  Läs mer »

Bild saknas

Fleming, Fergus

Fergus Fleming är frilansskribent och har författat en rad böcker för yngre.

Bild saknas

Forgione, Franscesco

Francesco Forgione, 49 år, författare och tidigare journalist, kommer från Kalabrien ndranghetans bakgård i södra Italien. Från 1996 och under två mandatperioder framåt var han ledare för kommunistpartiet Rifondazione Communistas och ingick i den regionala antimaffiakommissionen. Mellan 2006 och 2008 var han president för den parlamentariska antimaffiakommissionen. Sedan två år tillbaka undervisar han vid universitetet i Aquila  Läs mer »

Bild saknas

Fredrickson, Georg M.

George M. Fredrickson (1934-2008) var professor i amerikansk historia på Stanford University. Han var en pionjär inom fältet för rasismens historia. 1982 nominerades han till Pulitzer-priset.

Peter From

From, Peter

Peter From är författare, fotograf, webbkonsult inom SEO, säkerhet och design, webbredaktör samt ordförande i föreningen Svensk Historisk Forskning. Han har intresserat sig för den svenska stormaktstidens historia under mer än tre decennier och skrivit ett stort antal vetenskapliga och populärhistoriska artiklar i ämnet. Peter From är även publicerad i Polen och Tyskland. Peter From  Läs mer »

Jonas Frykman

Frykman, Jonas

Jonas Frykman är professor i etnologi vid Lunds universitet. Han har tidigare medverkat i en rad böcker om kultur och identitet i 1900-talets samhälle: Den kultiverade människan, Moderna tider, Dansbaneeländet, Berörd och I ohälsans Sverige.

Bild saknas

Fuller, J.F.C.

John Frederick Charles Fuller, mer känd som J.F.C. Fuller, född 1 september 1878 i Chichester, död 10 februari 1966, var en brittisk generalmajor, militärhistoriker, pansarspecialist och militärteoretiker. Genom att förena historisk kompetens med goda insikter i militärt agerande har flera av hans verk blivit militärhistoriska klassiker. I krigssammanhang utmärkte han sig under bland annat boerkriget  Läs mer »

Maria G Francke

G Francke, Maria

Nöjes- och kulturjournalisten Maria G Francke arbetar till vardags på Sydsvenskan. Fotograf: Johanna Jeansson

Kristian Gerner

Gerner, Kristian

Kristian Gerner är professor i historia vid Lunds universitet. Han har varit redaktör för tidskrifterna Scandia och för Nordic Journal of Soviet and East European Studies. Han har skrivit böckerna Arvet från det förflutna. Sovjet på tröskeln till 80-talet (1980), Svårt att vara ryss. På väg mot postsovjetismen (1989) och Centraleuropas historia (2004). Han har skrivit i och tillsammans med Klas-Göran  Läs mer »

Adrian Goldsworthy

Goldsworthy, Adrian

Adrian Goldsworthy, född 1969, är en välkänd brittisk militärhistoriker. År 1994 disputerade han i antik militärhistoria och sedan dess har han utkommit med en mängd böcker. Historiska Media har gett ut följande av hans böcker på svenska: Puniska krigen (2003), Kejsare och generaler (2006), Caesar (2007) och Augustus (2014).

Robert Goolrick

Goolrick, Robert

Robert Goolrick är författare till den bästsäljande romanen A Reliable Wife, som gavs ut på svenska med titeln Trogen hustru sökes år 2011. Han har tidigare skrivit den kritikerrosade memoarboken The End of the World as We Know It. Han bor i New York City. Fotograf: Leigh Ledare För mer info om Robert Goolrick, besök  Läs mer »

Katarina Grip Höök

Grip Höök, Katarina

Katarina Grip Höök, fotograf, är bosatt på Gotland. Hennes bilder kan ses i ett flertal olika böcker och livstilsmagasin. Vid sidan av egna konstnärsprojekt undervisar hon också i fotografi på Gotlands folkhögskola.

Vasilij Grossman

Grossman, Vasilij

Vasilij Grossman (1905-64) föddes i Ukraina. Han flyttade senare till Moskva för att studera till ingenjör vid universitetet. Under andra världskriget arbetade han som krigsreporter för Röda arméns tidning Krasnaja Zvezda (Röda Stjärnan). I sina reportage hyllade Grossman den sovjetiska försvarskampen. Men under de mer än tusen dagarna vid fronten växte hans kritik mot sovjetsystemet.  Läs mer »

Stig Hadenius

Hadenius, Stig

Stig Hadenius var historiker och professor emeritus i journalistik vid Stockholms universitet. Han skrev ett stort antal artiklar och böcker samt medverkade ofta i den samhällspolitiska debatten.

Bild saknas

Hagberg, Björn

Björn Hagberg är författare och manusskribent för TV. Har sedan många år intresserat sig för allt som finns under havets yta, vilket bland annat resulterat i böcker om vrak i Östersjön och det försvunna svenska signalspaningsflygplanet DC-3:an.

Martin Hansson

Hansson, Martin

Martin Hansson, född 1965, är fil dr i medeltidsarkeologi och verksam som avdelningschef vid Smålands museum i Växjö. Han har lett flera arkeologiska undersökningar i bland annat Skåne, Blekinge och Småland. Martin Hansson har också medverkat i böcker som handlar om Kronobergs läns arkeologi. Fotograf: Lena Amurén

Patricia Harman

Harman, Patricia

Patricia Harman har över trettio års erfarenhet som barnmorska, både från landsbygden och staden. Hon har tidigare gett ut böcker om barnmorskekonsten. Barnmorskan i Hope River är hennes första roman. Rättigheterna till boken har sålts till flertalet länder: Danmark, Finland, Frankrike, Japan, Norge, Spanien och England.

Rikard Hedvall

Hedvall, Rikard

Rikard Hedvall, arkeolog, är specialiserad på kyrkor och städer.

Bertil Helgesson

Helgesson, Bertil

Bertil Helgesson blev fil. dr i arkeologi 2002 med avhandlingen ”Järnålderns Skåne – samhälle, centra och regioner” och arbetar idag åt Sydsvensk Arkeologi AB. Han är specialiserad på skånsk järnålder och tidig medeltid, och har bl.a. varit knuten till Uppåkra-undersökningarna. Han arbetar också ofta med långa tidsperspektiv avseende bebyggelse, samhällsstruktur, regionalitet, landskapsnyttjande och centralitet.

Niclas Hermansson

Hermansson, Niclas

Niclas Hermansson är en gymnasielärare med ett brinnande historieintresse. Våren 2018 är han aktuell med boken Okända fakta om andra världskriget, som han skrivit ihop med sin kollega Peter Ryberg.

Amanda Hodgkinson

Hodgkinson, Amanda

Amanda Hodgkinson är född i Somerset men växte upp i en liten by i Essex. Hon är gift och har två barn. Efter att hon var klar med sina universitetsstudier flyttade hon och familjen till Frankrike där de hade köpt ett gammalt hus, ett renoveringsobjekt. När renoveringen var klar skulle Amanda Hodgkinson skriva klart en  Läs mer »

James Holland

Holland, James

James Holland har studerat historia vid universitetet i Durham. Han har skrivit ett flertal fackböcker. Den skönlitterära debuten kom 2004. Hösten 2009 gav Historiska Media ut Operation Oden, den första i serien om krigshjälten Jack Tanner. Därefter har förlaget gett ut de följande böckerna i serien Förtvivlans timme (2010) och Uppdrag Nemesis (2011).

Bild saknas

Hård af Segerstad, Jonas

Jonas Hård af Segerstad är sjöofficer och har tjänstgjort på ubåtsjakt- och minröjningsfartyg.

Hans Hägerdal

Hägerdal, Hans

Hans Hägerdal är en av de främsta Asienkännarna i Sverige. Han är docent i historia vid Linnéuniversitet i Växjö-Kalmar med särskild inriktning på internationell historia, i synnerhet Öst- och Sydöstasiens historia. Han har tidigare skrivit böckerna Vietnams historia (2005) och Kinas historia (2008), båda utgivna på Historiska Media. Hans Hägerdal har även publicerat en rad akademiska och populärvetenskapliga texter på svenska  Läs mer »

Björn Höglund

Höglund, Björn

Björn Höglund är journalist och författare. Han har skrivit en rad böcker tidigare. Alla spelar spel (hösten 2009) är första boken som ges ut på Historiska Media. Hösten 2011 är han aktuell med boken Västsvenska slott & herrgårdar, tillsammans med fotografen Krister Engström.

Bild saknas

Högnäs, Sten

Sten Högnäs (1941-2003) var docent i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet.

Catharina Ingelman-Sundberg

Ingelman-Sundberg, Catharina

Catharina Ingelman-Sundberg är skönlitterär författare, journalist och marinarkeolog. Hon har skrivit flera populärvetenskapliga böcker inom arkeologi och historia, samt ett flertal romaner. Hennes böcker har sålt i omkring 500 000 exemplar och har översatts till flera språk. Hon har belönats med Widdingpriset som årets författare av historiska romaner och populärhistoria. Hennes senaste roman hos Historiska  Läs mer »

Dominic Ingemark

Ingemark, Dominic

Dominic Ingemark är forskarassistent i Antikens kultur- och samhällsliv vid Lunds universitet. Han doktorerade 2003 på avhandlingen Glass, alcohol and power in Roman Iron Age Scotland. Ingemark har tidigare skrivit Liv och död i antikens Rom (2000) och Sagor och svartkonst under antiken (2004).

Bild saknas

Isacson, Claes-Göran

Claes-Göran Isacson, född 1928, är militärhistoriker och har skrivit en mängd böcker inom ämnet, däribland Skånska kriget (Historiska Media, 2000) och Karl X Gustavs krig (Historiska Media, 2002).

Magnus Jacobson

Jacobson, Magnus

Magnus Jacobson är fil mag. i litteraturvetenskap och arbetar som frilansjournalist. Han medverkar bland annat som skribent i tidskriften Populär Historia.

Björn Axel Johansson

Johansson, Björn Axel

Björn Axel Johansson, tidigare informationschef vid Statens historiska museum i Stockholm, är idag verksam på Kungl. Myntkabinettet. Han ingår i referensgruppen för Fotosekretariatet vid Nordiska museet. Hans senaste bok var De första fotograferna. Introduktionen av fotokonsten i 1840-talets Sverige (2005).

Hillary Jordan

Jordan, Hillary

Hillary Jordan växte upp i Texas och Oklahoma. Hon har en examen i engelska och statsvetenskap från Wellesley College och arbetade i femton år som copywriter i reklambranschen innan hon började skriva romaner. Mississippi är hennes första roman. År 2006 belönades den med Bellwether Prize for Fiction som delas ut vartannat år till en debutroman  Läs mer »

Jimmy Juhlin Alftberg

Juhlin Alftberg, Jimmy

Jimmy Juhlin Alftberg är sedan 2002 verksam som byggnadsantikvarie vid Regionmuseet i Kristianstad. Han är specialiserad på medeltida bebyggelse, traditionella hantverk och byggnadsarkeologi. Åren 2006–2010 ledde han det tvärvetenskapliga projektet Ärkebiskopsborgen i Åhus. Han har tidigare skrivit flera fristående artiklar kring projektet. Jimmy Juhlin Alftberg är en av medförfattarna till boken Borgen i Åhus (2012), som tilldelades Lengertz litteraturpris 2013.  Läs mer »

Åke Jönsson

Jönsson, Åke

Åke Jönsson (född 1949) är författare och idrottshistoriker. Han har i flera sammanhang belönats för sin gedigna idrottshistoriska forskning. Han har skrivit en rad kulturhistoriska böcker, bland annat om Tycho Brahe, och medverkar regelbundet i tidskriften Populär Historia. Åke Jönsson har tidigare arbetat som sportchef på Sydsvenskan. Foto: Anette Rasmusson

Bild saknas

Jönsson , Per

Redaktör och skribent i boken Ribersborgs kallbadhus. Och badvanor genom tiderna som ges ut hösten 2016. Han är även fotograf, och badar i princip varje dag, året runt. Per Jönsson har efter många år med egen fotofirma nu börjat se fram emot en stimulerande tid som pensionär. Det ska bli mer tid över för Pelles två  Läs mer »

Jan Jörnmark

Jörnmark, Jan

Jan Jörnmark blev doktor i ekonomisk historia 1993 och är idag docent. Han arbetar vid Chalmers och Handelshögskolan i Göteborg, men har även regelbundet uppdrag för Nationalencyklopedin. Han föreläser också regelbundet på företag och andra institutioner. Sedan 1993 har Jörnmark skrivit flera böcker om internationell företagsamhet och globalisering. På Historiska Media har han givit ut  Läs mer »

Ingrid Kampås

Kampås, Ingrid

Ingrid Kampås är sjuksköterska sedan trettio år men även en uppskattad författare. Hennes senaste bok Drottningkronan är den femte delen i Historiska Medias populära romanserie Släkten. Hon skriver även noveller och följetonger för veckopressen och essäer och kolumner till dagstidningar. Bland Ingrid Kampås tidigare böcker finns titlar som Hjärta av is (Prisma, 2002) och Innerlighetens tid (Norstedts,  Läs mer »

Lennart Karlsson

Karlsson, Lennart

  Författaren och fotografen Lennart Karlsson är docent i konsthistoria och har länge arbetat som medeltidsspecialist vid Statens historiska museum. Av sitt medeltida bildmaterial har han sammanställt en lättillgänglig bilddatabank med cirka 20 000 bilder (www.historiska.se/medeltidbild). Bilderna till boken kommer ur denna bilddatabas. Lennart Karlsson har tidigare utkommit med bland annat Medieval Ironwork in Sweden, 1988, Kretsen kring Haaken, Gulleson, 2005 och Bilden av Maria, 2009.

Guido Knopp

Knopp, Guido

Guido Knopp är en av Tysklands mest lästa författare. Han är professor i historia och tv-producent. Han har tidigare gett ut bland annat Hitlers krigare (2001), SS – Ondskans mäktiga redskap (2004)och Befrielsen 1945 (2005.

Björn Kumm

Kumm, Björn

Björn Kumm (f. 1938) är författare och journalist, känd från radions P1. Hans stora intresse är utrikespolitik och hans analyser och kommentarer om händelser i världen är kända både från radio och tidningar. Han har tidigare gett ut ett flertal böcker, däribland Terrorismens historia (1998), Kalla kriget (2006), Tito (2009) och Fidel Castro (2011).

Lars O. Lagerqvist

Lagerqvist, Lars

Lars O. Lagerqvist är idag en ledande expert inom svensk numismatik, det vill säga läran om mynt och medaljer. Han har sedan 1951 varit knuten till Kungl. Myntkabinettet och var under tio år dess chef. För den bredare allmänheten är han välkänd för sin publicistiska verksamhet som bland annat omfattar ett stort antal böcker inom  Läs mer »

Thomas Laird

Laird, Thomas

Thomas Laird är författare, journalist och fotograf. I trettio år har han varit stationerad i Katmandu. Nu tillbringar han halva året där, halva i New Orleans. Han var under ett årtionde korrespondent för Asiaweek i Nepal och han har skrivit för Time och Newsweek. Hans fotografier har publicerats i två böcker och fler än femtio  Läs mer »

Bild saknas

Larsén, Carlhåkan

Carlhåkan Larsén, född 1938, avlade studentexamen i Växjö 1956 och har studerat humanistiska ämnen vid Lunds universitet. Sedan 1971 medarbetare i Sydsvenska Dagbladet som musik- och teaterrecensent och fortfarande verksam som skribent i musikaliska och kulturhistoriska ämnen där och i tidskriften OPUS. Larsén har utgivit en jubileumsskrift om Nordiska ungdomsorkestern (2001), biografier över Sten Broman  Läs mer »

Ola Larsmo

Larsmo, Ola

Ola Larsmo är författare, litteraturkritiker och ordförande i Svenska PEN. Han har tidigare gett ut romaner, novellsamlingar och essäböcker, senast Förrädare (2012), en roman om spionage i Sverige under andra världskriget. Foto: Ola Larsmo t.v och medförfattaren Brian Palmer t.h. Fotograf Jörgen Rindstedt. Webbsida: olalarsmo.com

Bild saknas

Larsson, Göran

Göran Larsson är historiker och chef för Malmö Museer. Han har tidigare varit verksam vid Landsarkiveti Lund och chef för Malmö stadsarkiv. Göran Larsson har publicerat en rad skrifter med anknytning till Skånes och 1600-talets historia och har bedrivit omfattande forskning kring propagandan under det dansk-svenska kriget 1643-45.

Anita Larsson

Larsson, Anita

Anita Larsson är fil. kand och verksam som guide i Domkyrkan.

Jean-Yves Le Naour

Le Naour, Jean-Yves

Jean Yves Le Naour är lektor i historia och doktor i samtidshistoria.

Maxim Leo

Leo, Maxim

Maxim Leo är född i Östberlin 1970. Han är prisbelönt journalist och arbetar som redaktör på Berliner Zeitung. År 2011 fick han det Europeiska bokpriset för sin bok Röd kärlek. Maxim Leo bor idag med sin familj i Berlin. Genom sitt fönster har han utsikt över sitt barndomshem.

Lucy Lethbridge

Lethbridge, Lucy

Lucy Lethbridge har skrivit böcker för barn. Hon medverkar flitigt som skribent i den brittiska pressen.

Paul A. Levine

Levine, Paul A.

Paul A. Levine, docent i historia vid Uppsala universitet, har under 20 års tid forskat kring Wallenberg och svensk diplomati under Förintelsen. I sin bok river han hål på ett antal myter om en människa vars symboliska kraft levt kvar decennier efter hans försvinnande.

Helén Lilja

Lilja, Helén

Helén Lilja arbetar som arkeolog och pedagog på Regionmuseet i Kristianstad. Hon var grävledare vid borgen under utgrävningarna 2009–2010. Sedan 1992 har hon regelbundet genomfört arkeologiska uppdrag i Åhus och har därigenom skaffat sig en god inblick i samhällets historia och utveckling. Helén Lilja är dessutom ansvarig för verksamheten och utställningarna på Åhus museum.

Karin Lindeblad

Lindeblad, Karin

Karin Lindeblad, arkeolog, är främst inriktad på städernas och landsbygdernas arkeologi, men även trädgårdar.

Torbjörn Lindell

Lindell, Torbjörn

Torbjörn Lindell är botaniker och arbetar som gymnasielektor i biologi i Växjö. Han ägnar mycket tid åt olika botaniska forskningsprojekt och har publicerat ett flertal artiklar om biosystematik, botanikens historia, Gotlands flora och om Carl von Linné – Lindell är en verklig Linnékännare. Han är invald i The Linnean Society of London och har ett  Läs mer »

Per Lindström

Lindström, Per

Per Lindström är journalist, fotograf och adjungerad professor i fotografi vid Mittuniversitetet i Sundsvall. Han är född 1952, bosatt i Lund och har i över 30 år bevakat svensk fotografi, bland annat som reporter och redaktör på Aktuell Fotografi 1977–89, Sydsvenskans bildchef 1990–2002 och medarbetare på tidningens kultursida.

Ulf Litzén

Litzén, Ulf

Ulf Litzén, professor emeritus, verksam sedan 1960 vid Fysiska institutionen i Lund som lärare och som forskare inom atomspektroskopi.

Thomas Löfqvist

Löfqvist, Thomas

Thomas Löfqvist är fotograf på Sydsvenskan sedan 1969. Han har tagit bilderna till boken Pizzaresan (2006). Thomas Löfqvist har under sin karriär gjort reportage världen över och fotograferat allt från lokala nyheter till olympiader.

Bruno Manz

Manz, Bruno

Som elvaåring blir Manz medlem i Hitlerjugend. Först efter krigsslutet blir han medveten om nazismens fasansfulla brott mot mänskligheten – Förintelsen. Manz rannsakar sitt förflutna och finner inga försonande drag för sitt beteende. Vid fredsslutet 1945 hamnar han i brittisk fångenskap men släpps ganska omgående och kan under samma höst återförenas med sin familj. Manz  Läs mer »

Andreas Marklund

Marklund, Andreas

Andreas Marklund är fil. dr i historia vid European University Institute i Florens. Han har bland annat skrivit böckerna Svensk historia (2012, tillsammans med Olle Larsson) samt  Stenbock. Ära och ensamhet i Karl XII:s tid (2008). Fotograf: Björn Andersson

Tyrone Martinsson

Martinsson, Tyrone

Tyrone Martinsson är fil. dr i visuella studier vid University of Westminster i London. Han är verksam vid högskolan i Skövde. Han har ett stort reseintresse och har bland annat besökt Arktis ett flertal gånger. Nils Strindberg. En biografi om fotografen på Andrées polarexpedition är hans första bok.

Bild saknas

Matthews, Owen

Owen Matthews föddes i London men växte upp i USA. Han studerade modern historia i Oxford innan han hamnade som journalist i Bosnien. Han jobbade på den engelsk-språkliga tidningen Moscow Times innan han 1997 blev korrespondent på Newsweek i Moskva, där han bland annat rapporterade om Tjetjenien-kriget. Han lever i Moskva tillsammans med sin fru  Läs mer »

Katarina Mazetti

Mazetti, Katarina

Katarina Mazetti är en författare med brett register, känd för sin finurliga formuleringskonst som ofta berikas med ett stort mått av hunor och värme. Hennes stora genombrott kom 1998 med Grabben i graven bredvid som sålts i mer än 450 000 exemplar, översatts till flera språk och filmatiserats med stor framgång. Blandat blod, del 1  Läs mer »

Peter Modie

Modie, Peter

Peter Modie, född i Ljungby 1935, är journalist, författare och Senior Advisor i Historisk Bildbyrå. Han är aktuell med boken Beredskapsåren. Sverige i bilder 1939-1945, som utkommer i april 2015. Han har tidigare varit medförfattare till ett 60-tal böcker, däribland skolböcker och historiska böcker. Peter Modie startade IBL Bildbyrå som blev den största privatägda bildbyrån i Sverige.  Läs mer »

Rolf-Dieter Müller

Müller, Rolf-Dieter

Rolf-Dieter Müller är professor i militärhistoria vid Humboldtuniversitetet i Berlin. Han har varit vetenskaplig chef vid Militärgeschichtliches Forschungsamt der Bundeswehr (MGFA) samt huvudredaktör för tidskriften Das Deutsche Reich und der Zweite Weltkrieg. Rolf-Dieter Müller har gett ut en rad böcker om andra världskriget, bland annat Die Wehrmacht. Mythos und Realität (1999), Hitlers Krieg im Osten 1941–1945 (red. 2000), Der Bombenkrieg 1939–1945 (2004) och Der  Läs mer »

Bild saknas

Mårtensson, Anders W.

Anders W Mårtensson, född 27 november 1931 i Ystad, är en svensk arkeolog och museiman. Han blev filosofie licentiat vid Lunds universitet 1964. Han var amanuens och antikvarie vid Kulturen i Lund 1957–68, stadsantikvarie i Lund 1968–82 och chef för Kulturen 1982–93. Anders W. Mårtensson har författat flera skrifter om Lunds medeltida historia, bland annat Kring  Läs mer »

Clara Nevéus

Nevéus, Clara

Clara Néveus är historiker. Hon har under många år varit statsheraldiker vid Riksarkivet och gett ut flera skrifter om heraldik.

Jonas M Nordin

Nordin, Jonas M

Jonas M Nordin är arkeolog inriktad på historisk arkeologi, verksam vid Statens historiska museer. Han disputerade 2005 på avhandlingen När makten blev synlig. Senmedeltid i Södra Dalarna.

Svante Norrhem

Norrhem, Svante

Svante Norrhem, född 1962 i Ludvika, är professor i historia. Han utbildade sig till ämneslärare i historia och svenska vid Umeå universitet och genomgick sedan forskarutbildning i Umeå och vid S:t Peters College, Oxfords universitet. Efter disputationen 1994 har Svante Norrhem arbetat som universitetslektor i historia vid Umeå universitet. Svante Norrhem har även skrivit böckerna  Läs mer »

Tom ODell

ODell, Tom

Tom O’Dell är professor i etnologi vid institutionen för kulturvetenskaper vid Lunds universitet. Han har publicerat ett stort antal texter kring globalisering, mobilitet, turism och kulturekonomi. O’Dell har tidigare utkommit med boken Culture Unbound: Americanization and Everyday Life in Sweden på Nordic Academic Press (1997). Han har också varit redaktör för ett flertal böcker, bland  Läs mer »

Thomas Oldrup

Oldrup, Thomas

Thomas Oldrup är historiker och redaktör för de danska versionerna av tidskrifterna Allt om Historia och Militärhistoria. Han har publicerat många artiklar och flera barn- och ungdomsböcker. Våren 2011 debuterade han som skönlitterär författare för en vuxen publik i Danmark. Thomas bor i Köpenhamn.   Fotograf: Per Idborg

Sverker Oredsson

Oredsson, Sverker

Sverker Oredsson är professor i historia. Han har tidigare bland annat arbetat som kommunalråd i Lund åren 1974-82 och som universitetsdirektör vid Lunds universitet mellan 1982 och 1989. Sverker Oredsson har skrivit en rad böcker om bland annat svensk järnvägspolitik, Gustav Adolf och trettioåriga kriget.

Ingemar Ottosson

Ottosson, Ingemar

Ingemar Ottosson är fil dr i historia och universitetslektor vid Högskolan Kristianstad. Han forskar om Sveriges kontakter med Östasien genom tiderna och undervisar i modern japansk historia vid Lunds universitet. Han har tidigare varit bosatt i Japan. Foto: Anette Rasmusson

Richard Overy

Overy, Richard

Richard Overy är professor i historia i Storbritannien och en välrenommerad författare. Hans böcker har lovordats både av kritiker och författare som Ian Kershaw, Simon Sebag Montefiore och Antony Beevor. Richard Overy har en rad böcker bakom sig, bland andra Why the Allies Won (1995), Russias War (1997) och den prisbelönade The Dictators (2004). 1939  Läs mer »

Bild saknas

Per Simonsson

Per Simonsson är läkare och författare. Hans specialitet är klinisk kemi, den marknad som CellaVision arbetar på. Redan tidigt inledde han ett utvecklingssamarbete med CellaVision så att företagets idéer kunde utvecklas i en klinisk verklighet. Han fick då en unik inblick i innovationsprocessen bakom CellaVision. Som författare har han gett ut åtta skönlitterära böcker.

Brian Palmer

Palmer, Brian

Brian Palmer är ursprungligen från New York och fick under sin tid vid Harvard University utmärkelsen som årets mest populäre föreläsare. Han har under en längre tid profilerat sig som framstående forskare inom området ”socialt handlande.” I dag är han verksam som socialantropolog vid Uppsala universitet. Foto: Brian Palmer t.h och medförfattaren Ola Larsmo t.v.  Läs mer »

Stefan Persson

Persson, Stefan

Stefan Persson är fil. dr. i historia och har tidigare skrivit flera böcker om Skånelandskapens historia under 1500- och 1600-tal. Han disputerade 2005 med avhandlingen Kungamakt och bonderätt, som handlar om Göinge härad i norra Skåne under senare dansktid. Därefter har han skrivit Gränsbygd och svenskkrig (2007), Vinterfälttåget (2008), Mickel Pedersen Gyding (2011) och Snapphanar  Läs mer »

Gunnar Petri

Petri, Gunnar

Gunnar Petri, f. 1944, har varit statssekreterare, generaldirektör, VD för STIM och preses i Musikaliska Akademien. Han disputerade 2008 på avhandlingen Författarrättens genombrott och har skrivit flera böcker med populärvetenskaplig inriktning. Hösten 2017 är han aktuell med en biografi över Hans Järta. Foto: Pär Adolphsson

George Plumptre

Plumptre, George

George Plumptre är författare, journalist och föreläsare samt en internationellt erkänd auktoritet på trädgårdar och trädgårdsskötsel.

Heather Pringle

Pringle, Heather

Heather Pringle (född 1952) är en prisbelönt kanadensisk vetenskapsjournalist med inriktning på arkeologi och historia. Av hennes böcker har på svenska tidigare utgivits Mumiekongressen (2002).

Ann Pålsson (red.)

Pålsson, Ann

Ann Pålsson är redaktör, förläggare, projektledare och pr-konsult med mångårig bakgrund inom förlagsverksamhet och journalistik. Hon är redaktör för Samfundet S:t Eriks årsbok och har hittills producerat titlarna Stockholms byggnadskultur (2014), Gamla Stan (2015) och Invandrat och utvandrat (2016).

Linda Qviström

Qviström, Linda

Linda Qviström arbetar som arkeolog vid Upplandsmuseet i Uppsala. Hon har under de senaste femton åren främst varit verksam som fältarkeolog. Linda Qviström har bland annat intresserat sig för agrarhistoria och den medeltida landsbygdens bebyggelse. Fotograf: Johan Anund

Ulla Britta Ramklint

Ramklint, Ulla Britta

Ulla Britta Ramklint är kulturjournalist. Hon medverkar ofta i Skånska Dagbladet, Populär Historia och Res samt är författare till ett stort antal böcker.

Caroline Ranby

Ranby, Caroline

Caroline Ranby är författare och antikvarie. Hon har skrivit en rad artiklar och kulturhistoriska böcker, senast biografin Ebba Hochschild (2018). Caroline Ranby har under många år arbetat som kyrkoantikvarie i Skåne, och hon har tidigare bland annat skrivit boken Skånes kyrkor (2014). År 2017 tilldelades hon Nils Karlebys stipendium för sina insatser med motiveringen ”Hennes pedagogiska skrivstil och  Läs mer »

Bild saknas

Rawicz, Slavomir

Slavomir Rawicz föddes 1915 nära Pinsk i östra Polen (idag Vitryssland). Han studerade arkitektur och lantmäteri i Warszawa åren 1932-1938. Rawicz blev sedan reservofficer inom kavalleriet. Den 19 november 1939 tillfångatogs Slavomir Rawicz av ryssarna, anklagad för spioneri. Flykten från Stalins läger är hans egen berättelse om tiden i lägret och hur han bröt sig  Läs mer »

Elisabet Regner

Regner, Elisabet

Elisabet Regner är fil. dr i arkeologi och har disputerat med en avhandling om Alvastra kloster i Östergötland. Hon arbetar i dag som förste antikvarie vid Historiska museet i Stockholm.

Bild saknas

Retsö, Dag

Fil dr Dag Retsö är lektor i latinamerikastudier och ekonomisk historia vid Stockholms universitet. Han har bott flera år i Brasilien och har tidigare publicerat bl a boken Femhundra år av latinamerikansk historia: Inget sammanbrott, inget genombrott.

Geoffrey Roberts

Roberts, Geoffrey

Geoffrey Roberts är professor i modern historisa vid University College Cork i Irland. Hans specialitet är sovjetisk diplomatisk och militär historia under andra världskriget.

Bild saknas

Roberts, Andrew

Andrew Roberts är född 1963 i London men är numera bosatt i New York. Han har studerat historia i Cambridge och har skrivit flertalet böcker i ämnet. Hans mest kända verk, som också blev en internationell bästsäljare, The Storm of War, utkom 2009 och fick 2010 utmärkelsen British Army Military Book of the Year. År  Läs mer »

Hans Roth

Roth, Hans

Hans Roth tillhörde 299. infanteridivisionen. Förbandet, som ingick i tyska 6. armén, kom att vara i händelsernas centrum på den södra delen av östfronten under 1941 och 1942. När Hitler kom till makten var Hans Roth redan 21 år. Han var därför aldrig med i Hitler-Jugend, utan har istället vuxit upp under Weimarrepubliken. Hans Roth  Läs mer »

Peter Ryberg

Ryberg, Peter

Peter Ryberg är en gymnasielärare med ett brinnande historieintresse. Våren 2018 är han aktuell med boken Okända fakta om andra världskriget, som han skrivit ihop med sin kollega Niclas Hermansson. Foto: Magdalena Johansson

Daniel Rydén

Rydén, Daniel

Han gör historiekunskaperna underhållande Daniel Rydén är journalist och författare, och till vardags arbetar han på Sydsvenskan. Han har gett ut ett flertal böcker, och kännetecknande för dem alla är att de är kunniga och insiktsfulla skildringar som lockar läsaren genom ett flödande språk och en underhållande ton. 2017 är Daniel Rydén aktuell med boken En fiende  Läs mer »

Göran Rystad

Rystad, Göran

Göran Rystad är professor emeritus vid Lunds universitet. Fotograf: Jacob Wiberg

Vladimir A. Sagerlund

Sagerlund, Vladimir A.

Vladimir Sagerlund, heraldisk konstnär, är verksam vid Riksarkivet.

Bild saknas

Salomon, Kim

Kim Salomon är professor i historia vid Lunds universitet. Han är född i Danmark men har bott hela sitt vuxna liv i Sverige. Salomon disputerade 1980 vid Historiska institutionen i Lund. Han var under några år verksam som forskningssekreterare i NORDSAM på Utrikespolitiska Institutet i Stockholm, men återvände därefter till Lund. Kim Salomon utnämndes till  Läs mer »

Thorsten Sandberg

Sandberg, Thorsten

Thorsten Sandberg är journalist, fil kand i historia och mångårig medarbetare i tidskriften Populär Historia. Fotograf: David Sandberg

Bild saknas

Schimanski, Folke

Folke Schimanski, född i Berlin, är mångårig medarbetare i tidskriften Populär Historia. Han har skrivit boken Historien om Weimar, Dröm och verklighet i DDR och han har redigerat antologin Kvinnan och revolutionen. Dessutom har han skrivit handboken Media för alla. Han har varit historisk redaktör i Sveriges Radio, medarbetare i tidskriften New Scientist och kulturredaktör  Läs mer »

Niclas Sennerteg

Sennerteg, Niclas

Niclas Sennerteg är författare och journalist, verksam på Borås Tidning och har även arbetat på Sveriges Radio i många år. På Historiska Media har han tidigare gett ut de kritikerrosade böckerna: Stalins hämnd. Röda armén i Tyskland 1944-1945 (2001), Warszawas bödel (2003) och Tyskland talar. Hitlers svenska radiostation (2006). Fotograf: Jacob Wiberg

Robert Service

Service, Robert

Den brittiske historikern Robert Service (f. 1947) har skrivit flera böcker som handlar om Sovjetunionen. Han har bland annat författat biografier om Lenin, Stalin och Trotskij. Han är verksam som professor i rysk historia på University of Oxford.  

Oskar Sjöström

Sjöström, Oskar

Oskar Sjöström är doktorand vid Stockholms universitet och verksam som museilärare på Armémuseum i Stockholm.   Fotograf: Anette Rasmusson

Sören Sommelius

Sommelius, Sören

Sören Sommelius är författare och kulturskribent på Helsingborgs Dagblad. Fotograf: Britt-Mari Olsson

Ulf Sundberg

Sundberg, Ulf

Ulf Sundberg är civilekonom med ett aktivt historieintresse. Han har skrivit en rad böcker om medeltidens krig och andra historiska händelser. Fotograf: Anders Nyström

Jan-Öjvind Swahn

Swahn, Jan-Öjvind

Jan-Öjvind Swahn har varit docent i etnologi i Lund och folkloristik vid Åbo Akademi samt chefsbibliotekarie på Nordiska Museet. Han fick professors namn i Finland 1982. För den större allmänheten är han känd för sitt stora vetande i tv-program som ”Fråga Lund” och ”Kvitt eller dubbelt”.

Carolina Söderholm

Söderholm, Carolina

Carolina Söderholm, född 1973, är konstkritiker och frilansjournalist. Hon medarbetar bland annat regelbundet i Sydsvenskan, Kristianstadsbladet och tidskriften Populär Historia. Carolina har vuxit upp i Borås, men bor sedan flera år i Malmö. Hennes utbildning består dels av en fil kand i konstvetenskap och idéhistoria (Göteborgs universitet), dels av en master-examen vid Courtald Institute of  Läs mer »

Thomas Sörensen

Sörensen, Thomas

Thomas Sörensen disputerade 1998 i historia vid Lunds universitet med en prisbelönt avhandling om Kronprinsens husarregemente. 2005 gav han ut Sista striden, en kombinerad militärhistorisk och etnologisk beskrivning om slaget vid Bornhöft 1813. Thomas är i dag verksam som lektor vid Högskolan Kristianstad och har i femton års tid studerat det amerikanska inbördeskriget. Hösten 2016  Läs mer »

Michael Tamelander

Tamelander, Michael

Michael Tamelander, bosatt i Uppsala, är militärhistoriker och har skrivit ett flertal böcker om andra världskriget. Webbsida: http://www.michaeltamelander.se

Michael Tapper

Tapper, Michael

Michael Tapper (f. 1959) är filmkritiker på Sydsvenskan och filmvetare vid Lunds universitet. Han är aktuell med boken Snuten i skymningslandet: Svenska polisberättelser i roman och på film 1965-2010 och har skrivit i en rad svenska och utländska tidskrifter och antologier. Se Michael Tappershela meritlista på denna länk: http://www.sol.lu.se/person/MichaelTapper Fotograf: Björn Andersson

Karin Tegenborg Falkdalen

Tegenborg Falkdalen, Karin

Författaren Karin Tegenborg Falkdalen är fil.dr i idéhistoria och arkivchef. År 2010 gav vi ut hennes kritikerrosade bok Vasadöttrarna. I april 2015 är hon aktuell med Vasadrottningen. En biografi om Katarina Stenbock 1535-1621.  I sin avhandling ”Kungen är en kvinna: Retorik och praktik kring kvinnliga monarker under tidigmodern tid” (2003), undersökte hon den debatt som  Läs mer »

Kustaa HJ Vilkuna

Vilkuna, Kustaa

Kustaa H. J. Vilkuna, född 1966, är docent i kulturhistoria och överassistent i Finlands historia vid universitetet i Jyväskylä. Han har skrivit ett tiotal arbeten inom kultur- mentalitets- social- och ekonomisk historia. Vilkunas storverk Viha (Hat), 2005, handlar också om tiden kring stora nordiska kriget.

Lars Erik Villstrand

Villstrand, Lars Erik

Nils Erik Villstrand är professor i nordisk historia vid Åbo Akademi. Han har tidigare varit arkivchef inom Svenska litteratursällskapet i Finland och direktör för Österbottens museum i Vasa. Ledamot av Finska Vetenskaps-Societeten coh Carl Johans Förbundet. Nils Erik Villstrand har forskat kring förhållanden i 1600-talets Finland, bland annat i avhandlingen Anpassning eller protest. Lokalsamhället inför  Läs mer »

Karin Wahlberg

Wahlberg, Karin

Karin Wahlberg föddes 1950 och växte upp i Kalmar. Hon har varit specialist i gynekologi och obstetrik (förlossningsvård) sedan 1999. 51 år gammal debuterade Karin Wahlberg som författare med kriminalromanen Sista jouren (2001). Hennes deckare har gjort succé och hon har belönats med flera guldpocket för sina försäljningsframgångar. På Historiska Media har hon skrivit den  Läs mer »

Johan Wallin

Wallin, Johan

Johan Wallin är arkeolog och doktorand vid Roskilde universitet/Danmarks borgcenter. Hans forskningsinriktning är adeln i Skåne och dess borgar under 1300-talet. Johan Wallin deltog vid utgrävningarna av borgen i Åhus 2009–2010.

Thomas Weber

Weber, Thomas

Thomas Weber doktorerade i Oxford och är för närvarande professor i europeisk och internationell historia vid Universitetet i Aberdeen. I den prisbelönta fotografiska boken The Lodz Ghetto Album (2004) skrev Weber förordet, och hans likaså prisbelönta publicerade doktorsavhandling Our Friend The Enemy (2005) behandlar den engelska och tyska konkurrerande elitens högre utbildningar före första världskriget. Hitlers första krig är hans tredje  Läs mer »

Maud Webster

Webster, Maud

Maud Webster är historiker och författare. I dag är hon bosatt i Skellefteå men har tidigare bott i Italien där hon bland annat har arbetat som arkeolog. På Historiska Media har hon gett ut Maffians värld. Historien om Cosa Nostra (2003), Roms vatten. Från antiken till idag (2005), Döden i Rom (2006) och Banditer (2008).  Läs mer »

Helga Weiss

Weiss, Helga

Helga Weiss (i dag: Weissova-Hoskova) föddes i Prag 1929. Hennes far Otto var anställd i en statlig bank i Prag och hennes mor Irena var sömmerska. Helga var en av de 100 överlevande av de totalt 15 000 barn som deporterades till Theresienstadt och till Auschwitz. Efter kriget studerade hon vid Academy of Fine Arts i  Läs mer »

Bild saknas

Wellum, Geoffrey

Geoffrey Wellum, född 1921, är brittisk krigspilot och författare.  

Henk Wesseling

Wesseling, Henk

Henk Wesseling är expert på afrikansk historia och är proferssor emeritus vid universitetet i Leiden, Holland. Fotograf: Amber Beckers

Lennart Westberg

Westberg, Lennart

Lennart Westberg är kriminalpolis. Tillsammans med Lars Gyllenhaal har han skrivit den storsäljande boken Svenskar i krig (2004) samt uppföljaren Svenskar i krig 1945-2015 (2015). Han har tidigare publicerat flera artiklar om nazistiska massförbrytelser och skrivit en uppmärksammad studie om svenskarna i Waffen-SS.

Bild saknas

Westerlund, Stella

Stella Westerlund är konsthistoriker och trädgårdsskribent. Hon har tidigare varit informationschef och redaktör på Riksutställningar. Numera arbetar hon på Riksförbundet Svensk Trädgård.

Karin Westin Tikkanen

Westin Tikkanen, Karin

Karin Westin Tikkanen är forskare i latin vid Göteborgs universitet och frilansande skribent. Hon har ett brinnande intresse för allt som har med den antika världen att göra och har bott flera år i Rom där hon studerat Romarrikets tidiga historia. Som journalist har Karin Westin Tikkanen bland annat medverkat i tidningarna Militär Historia och  Läs mer »

Andrew Wheatcroft

Wheatcroft, Andrew

Wheatcroft har studerat vid Cambridge och Madrids universitet. Han har skrivit många böcker om den tidigmoderna och moderna historien, däribland The Ottomans (1995) och The Habsburgs (1996). Under arbetet med boken De otrogna. Konflikten mellan kristendomen och islam reste han mer än tio år genom hela Europa till Nordafriika, Mellanöstern och USA.

Anna Whitelock

Whitelock, Anna

Anne Whitelock har en PhD från Cambridge. I dag undervisar hon vid Londons universitet och medverkar ofta i radio och tv. År 2009 utkom hennes bästsäljare Mary Tudor. Elisabet I är hennes första bok på svenska. Foto: Darren Lee

Sören Wibeck

Wibeck, Sören

Sören Wibeck (1951-2012) arbetade som journalist vid Sveriges Radio med inriktning på livsåskådning, aktualiteter och historia. Under drygt 30 års tid reste han flitigt i Mellanöstern och delar av Asien. Sören Wibeck har skrivit Religionernas historia  (2003), Korståg. Västerlandets heliga krig  (2005), en bok om den historiske Jesus i Jesus. Jude, rebell, Gud?  (2007), Ett land två  Läs mer »

Jacob Wiberg

Wiberg, Jacob

Jacob Wiberg, född 1968, är journalist och har ett förflutet som arkeolog. Han är bosatt i Limhamn, Malmö, och arbetar som art director på tidskrifterna Populär Historia, Allt om Historia och Militär Historia. Sedan år 2000 skriver han regelbundet om historiska fotografier i Populär Historia.

Bild saknas

Widman, Martin

Martin Widman är vetenskapsjournalist och TV-producent. Har under flera år arbetat på Sveriges Radio och SVT med berättelser om djurens och människans evolution.

Katarina Wikars

Wikars, Katarina

Katarina Wikars är producent på Sveriges Radio. År 2001 fick hon Sveriges Författarförbunds radiopris. Fotograf: Mattias Ahlm

Ulf Zander

Zander, Ulf

Ulf Zander är fil dr och forskarassistent på Historiska institutionen vid Lunds universitet och universitetslektor vid Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping. Han är flitig skribent i både dags- och fackpress, där han recenserar filmer och litteratur med historiska teman.

Martin Åberg

Åberg, Martin

Martin Åberg är docent i historia och verksam som universitetslektor vid Karlstads universitet. Hans tidigare publikationer inkluderar bland annat böckerna Samförståndets tid (1998) och Social capital and democratisation (2002, tillsammans med Mikael Sandberg). Han är även medredaktör för antologierna Baltic cities (1997), Tvärvetenskap (2004) och Företagaren som kulturbärare (arbetstitel, under utgivning).

Anders Ödman

Ödman, Anders

Anders Ödman, född 1950, är arkeolog och författare. Han var museichef för Lunds universitets historiska museum 1988-2002. Under senare år har han fokuserat på ett forskningsprojekt om byggandet av Lunds domkyrka, och hur transporten av sten och material bildade vägar mot staden. 2018 är Anders Ödman aktuell med den rikt illustrerade boken Vägar mot Lund, som  Läs mer »