Pressinformation:
Vrak, interaktiv e-bok

Sällsamma berättelser från Östersjön

Martin Widman, Björn Hagberg

»Betyg: fem av fem, för en trevlig, välgjord och inspirerande bok som blandar dykning, historia och upplevelse på ett intressant och snyggt sätt.« Dykarna.nu

Nu kommer den nya generationens digitala e-böcker. Vrak är en interaktiv upplevelse som blandar film, stillbilder, text, animeringar och interaktiv grafik.

Ett av de mest spännande outforskade områdena på jordklotet ligger utanför vår egen kust. Området heter Östersjön och där finns rester av uppåt 100 000 vrak från mer än 1 000 år av sjöfart och krig.

Östersjön är unikt på grund av sin låga salthalt, låga syrehalt och frånvaro av skeppsmask, som sammantaget gör att även gamla föremål av trä bevaras. De blir till frusna ögonblick av dramatisk historia, som först nu kan visas så som de ser ut tack vare nya instrument för bottenkartering, modern dykteknik och avancerad fotokonst.

I den fängslande e-boken Vrak finns elektroniska avbildningar av hela vrak och ett helt unikt fotomaterial från dykningar på fartyg som tidigare varit helt otillgängliga. E-boken Vrak utnyttjar den nya tekniken för att berätta om några av de mest uppseendeväckande historiska händelser som utspelat sig i Östersjön. Här finns nya unika bilder av gotlandsfärjan Hansa som sänktes mitt under andra världskriget, här finns berättelsen om Östersjöns egen Flygande holländare och om en av historiens värsta sjökatastrofer: sänkningarna av tre tyska flyktingfartyg under andra världskriget. Här berättas också bland annat om attackerna mot den svensk-tyska malmtrafiken under både första och andra världskriget och upphittandet av den försvunna DC-3:an.

Denna interaktiva e-bok gör det möjligt att uppleva innehållet på ett nytt och banbrytande sätt. Som läsare kan du själv navigera dig fram genom historien och aktivt delta i berättelsen. Du kan zooma in och ut ur historien och plocka fram fördjupad information. Som läsare kan du bläddra genom kapitel och bilder, och använda interaktiv grafik som berättar om tid och sammanhang.

Om  bokens upphovsmän:

Under årens lopp har Jonas Dahm och Carl Douglas lokaliserat, undersökt och dokumenterat ett hundratal vrak, alltid med målsättningen att berätta historien kring fartygen och om människorna som levde och verkade ombord. I närmare två decennier har de utvecklat egna tekniker för dyk- och fotometoder med ambitionen att visa hur verkligheten ter sig på Östersjöns botten.

Författarna och tv-producenterna Björn Hagberg och Martin Widman har skrivit flera populärvetenskapliga böcker. De har också skrivit artiklar och producerat dokumentärfilm inom ämnen som historia och arkeologi. Vrak är gruppens första stora projekt inom den nya generationens e-böcker.

Köp den interaktiva e-boken Vrak via Itunes för endast 149 kr här! 

TitelVrak, interaktiv e-bok: Sällsamma berättelser från Östersjön
FörfattareMartin Widman, Björn Hagberg
Boktyp
Ämne, , , , , ,
Sidantal112 sidor
Utgiven2014
Pris75 kr

Om författarna

Martin Widman

Martin Widman är vetenskapsjournalist och TV-producent. Har under flera år arbetat på Sveriges Radio och SVT med berättelser om djurens och människans evolution.

Björn Hagberg

Björn Hagberg är författare och manusskribent för TV. Har sedan många år intresserat sig för allt som finns under havets yta, vilket bland annat resulterat i böcker om vrak i Östersjön och det försvunna svenska signalspaningsflygplanet DC-3:an.

Vrak, interaktiv e-bok

Första recensionsdatum: 20 februari 2014

Pressbilder

Beställ recensionsexemplar
  • CAPTCHA-bild