Det är ljummen försommar 1644 och efter gudstjänsten i Morlanda kyrka råder det full dramatik på prästgården. Prästdottern Ulrika sitter böjd över bibeln med tårarna rinnande utmed kinderna, hennes syster Katarina står i skamvrån medan deras bror Magnus får smaka på piskan.
Det som skulle vara ett oskyldigt skämt får ödesdigra konsekvenser. Ulrika flyr brådstörtat från det lilla samhället på Orust för att söka sig en framtid någon annanstans. Snart slår hon följe med en säregen grupp gycklare och hamnar mitt i ett krigshärjat Uddevalla. Hennes syskon är kvar hemma på prästgården, men de står också inför omvälvande förändringar.
Maria Gustavsdotter har skrivit en atmosfärrik och fartfylld familjekrönika som utspelar sig i 1600-talets Norden. Ulrikas bok är första delen i bokserien Prästdöttrarna.
Gripande, uppslukande läsning för alla som älskar historiska romaner
Ulrikas bok är den första i en tänkt trilogi om prästdöttrarna Ulrika, Katarina och Ebba. De utspelar sig vid mitten av 1600-talet och är både en berättelse om Norden vid den tidpunkten och en skildring av en familjs öde.
Berättelsen inleds med en scen som kommer att prägla hela familjen. Efter en dramatisk gudstjänst i Morlanda kyrka är den förut så lugna stämningen vid prästgården som förbytt. Prästdottern Ulrika sitter böjd över bibeln med tårarna rinnande utmed kinderna, hennes syster Katarina står i skamvrån medan deras bror Magnus får smaka på piskan. Föräldrarna försöker få dem att tala sanning. När Ulrika till slut tar på sig ansvaret bestämmer hon sig för att rymma. Utan tid att förlora och med hopp om en ljus framtid någon annanstans flyr hon gården under natten tillsammans med sin vän Andreas.
Efter en kort tid är Ulrika ensam och övergiven, skammen gör att hon inte vågar återvända till sitt hem utan hon fortsätter sin resa och får försöka överleva så gott hon kan. Snart slår hon följe med en säregen grupp gycklare och hamnar mitt i ett krigshärjat Uddevalla. Därifrån tvingas hon än en gång att ta till flykten och hon är på nytt lämnad åt sitt öde och utan mål.
Hennes syskon är kvar hemma på prästgården, men de står också vid sina egna vägskäl och drömmer om att uppleva världen bortom prästgården. Hennes bror Magnus vill gå i sin fars fotspår och bli präst, men blir i stället informator i Kungälv. Den ordentliga Katarina blir alltför snart ansvarig för hushållet på gården då prästfrun hastigt mister livet. Hon känner sig alltmer låst vid gården och letar efter en väg ut. Den yngsta i syskonskaran, Ebba, är nyfiken på traktens herrgård och hur livet ter sig där. Men än så länge är det bara drömmar.
Ulrikas bok avslutas år 1648, och i seriens del två, Katarinas bok, fortsätter syskonens spännande äventyr i ett dramatiskt stormaktssverige.
Maria Gustavsdotter har tidigare fått stort beröm för sina skickliga historieskildringar, sina mångbottnade personöden och sina fantastiska kvinnogestaltningar. Ulrikas bok har alla dessa ingredienser och är dessutom en riktig sidvändare. Läsaren tillåts fly vardagen för en stund och får uppleva den stora dramatik som omgärdar en på ytan helt vanlig prästfamilj på 1600-talet. Ulrikas bok är en atmosfärrik och fartfylld familjekrönika, den första delen i en planerad trilogi om tre prästdöttrar.