Pressinformation:
Svenska knektar, e-bok

Indelta soldater, ryttare och båtsmän i krig och fred

Lars Ericson Wolke

Under tre sekler spelade de indelta soldaterna en avgörande roll för Sveriges försvar. Än idag bär hundratusentals svenskar namn som en gång skapats för att passa knektar.

Genom aktuell forskning vet vi mycket om hur soldater, ryttare och båtsmän rekryterades, hur de levde på torpen och vad de gjorde på övningsfälten. En stor mängd nedtecknade berättelser från befäl och soldater gör att vi också kan följa dem i Karelens skogar, på Ukrainas stäpper och i Tysklands byar.

Svenska knektar är en bred skildring av indelningsverket och villkoren för de indelta soldaterna, från 1600-talets stormaktstid till vårt eget århundrade. Vi får följa knektarna tillsammans med deras familjer – en skildring av dramatiska, underhållande och ibland tragiska levnadsöden. Tillsammans ger de viktiga pusselbitar till den svenska historien.

Ett speciellt kapitel om hur man finner indelta soldater i sin egen historia gör Svenska knektar till oumbärlig för alla som är intresserade av släktforskning.

TitelSvenska knektar, e-bok: Indelta soldater, ryttare och båtsmän i krig och fred
FörfattareLars Ericson Wolke
Boktyp
Ämne, , , ,
ISBN978-91-87031-96-0
Sidantal319
Utgiven2013

Om författaren

Lars Ericson Wolke

Lars Ericson Wolke

Författaren Lars Ericson Wolke, professor vid Försvarshögskolan, är en av Sveriges främsta experter på militärhistoria. Han är en flitig författare, skribent och föredragshållare. 2017 är han aktuell med den militärhistoriska skildringen Saarbataljonen. Svenska fredssoldater i Hitlers skugga 1934-35. Historiska Media har tidigare gett ut följande böcker av Lars Ericson Wolke:  Johan III (2004), Stockholms historia under 750  Läs mer »

Svenska knektar, e-bok

Första recensionsdatum: 29 maj 2013

Beställ recensionsexemplar
  • CAPTCHA-bild