Pressinformation:
Svensk politik, e-bok

Per T Ohlsson

» … jag sträckläser. Per T Ohlsson är en av landets säkraste politiska skribenter … « Dagens Nyheter

»Med nerv, inlevelse och stor sakkunskap (berättar Per T Ohlsson) om hur Sverige blev Sverige … Det är en ytterst levande och mångfacetterad skildring som kommer att få många läsare.«Svenska Dagbladet

»Detta verk är rena njutningen för alla med intresse för politisk historia. En blivande klassiker i sitt slag.« Skånskan

»För alla som intresserar sig för samhällskunskap är boken en guldklimp.« Dast Magazine

April 1917. Området framför riksdagshuset fylls med tusentals demonstrerande arbetare. De bildar en svart ridå, perforerad av bleka ansikten härjade av näringsbrist. Första världskriget rasar. Sverige är avspärrat. När polismästaren skall ge signal till sina styrkor att anfalla folkmassan ingriper kommissarie Anders Gustaf Kempe och förhindrar ett blodbad, möjligen också ett inbördeskrig.

Detta är öppningsscenen i det moderna standardverket Svensk politik, som sträcker sig från 1809 och fram till våra dagar. Författaren Per T Ohlsson är prisbelönt journalist, Senior Columnist i Sydsvenskan och har tidigare skrivit flera böcker om svensk politik. Här skildrar han den politiska framväxten under 200 år: reformerna, kompromisserna och de viktiga förgrundsgestalterna.

Konfrontationer har ingalunda saknats, men motsättningarna har inte tillåtits gå över styr. Besinningen har segrat. Gång på gång har starka personligheter, likt Kempe, gripit in i skeendet och lagt grunden till kompromisser. Den samförståndsandan förklarar, kanske mer än något annat, varför Sverige blivit ett av världens anständigaste samhällen.

TitelSvensk politik, e-bok
FörfattarePer T Ohlsson
Boktyp
Ämne, ,
ISBN9789175451589
Sidantal608
Utgiven2014
OmslagCurt Designbyrå

Om författaren

Per T Ohlsson

Per T Ohlsson

Per T Ohlsson, född i Malmö 1958, är journalist, författare och Senior Columnist i Sydsvenskan.  Svensk politik, som utkommer i mars 2014, är hans åttonde bok. Bland de tidigare märks två biografier. Den ena, 100 år av tillväxt (1994), handlar om finansministern Johan August Gripenstedt, den andra är berättelsen om flyktingen, entreprenören och krigsveteranen Herbert Felix:  Läs mer »

Svensk politik, e-bok

Första recensionsdatum: 15 april 2014

Beställ recensionsexemplar
  • CAPTCHA-bild