Pressinformation:
Stormaktens sista krig, e-bok

Olle Larsson

Fascinerande skildring om hur stormakten Sverige slogs i spillror!

När det stora nordiska kriget bröt ut år 1700 var Sverige en europeisk stormakt. Tjugo år senare hade några av historiens mest klassiska fältslag utspelats. Den forne maktjätten låg i spillror. Vad var det egentligen som hände?

Stormaktens sista krig spänner över framgångarna i Narva och Fraustadt, motgångarna i Poltava och Karl XII:s turkiska exil, men Olle Larsson börjar sin skildring med att beskriva 1600-talets politiska förhållanden. Han visar hur det lilla landet Sverige lyckades ta sig in på de stora militära arenorna. Så småningom började ryska offensiver nagga det svenska stormaktsväldet i kanterna. Efter svenskarnas fälttåg till Norge tog det i stort sett slut: Karl XII sköts till döds vid Fredrikshald och sedan dröjde det inte många år förrän det stora nordiska kriget var över, den svenska stormaktstiden likaså.

Stormaktens sista krig bygger på den senaste forskningen och är en bred exposé över allt som följde i fälttågens kölvatten: soldaternas leverne, livet i ockupationsländerna och tillvaron hemma i Sverige. Med kulturhistoriska fördjupningar, diskussioner av politiska, ekonomiska och sociala förhållanden och genusrelationer breddas skildringen av den svenska arméns frammarsch i Europa.

TitelStormaktens sista krig, e-bok
FörfattareOlle Larsson
Boktyp
Ämne, , ,
ISBN978-91-87263-67-5
Sidantal352
Utgiven2013

Om författaren

Olle Larsson

Olle Larsson

Olle Larsson är fil dr i historia vid Lunds universitet och verksam som lektor vid Växjö Katedralskola. Han har  skrivit böckerna Svensk historia (2012, tillsammans med Andreas Marklund), Smålands historia (2006) och Stormaktens sista krig (2009). År 2010 utsågs han till Årets historielärare.

Stormaktens sista krig, e-bok

Första recensionsdatum: 28 maj 2013

Beställ recensionsexemplar
  • CAPTCHA-bild