Pressinformation:
SS, e-bok

Ondskans mäktiga redskap

Guido Knopp

I forngermansk runskrift står SS bokstavligen för massmord, hänsynslös terror, omänsklig rasism och gränslös makt. Trots att SS ansågs förkroppsliga nazistregimens ondska har Adolf Hitlers farligaste maktredskap länge varit ett hemlighetsfullt kapitel i Tysklands historia. Men med hjälp av nyupptäckta filmupptagningar och tidigare okända dokument samt intervjuer med ögonvittnen som i sina livs slutskeden blivit villiga att berätta tecknar Guido Knopp en ny bild av den nazistiska organisationen.
Historien om SS börjar med ett blodbad – den 30 juni 1934 dödade SS-kommandon på Hitlers uppdrag ledarna för SA. Segraren i denna interna maktkamp var Reichsführer Heinrich Himmler. Knopp analyserar bakgrunden till ”De långa knivarnas natt” och ger oss en utförlig bild av Himmler, dödsskvadronernas och förintelselägrens befälhavare som var känd för sin förkärlek för svart magi. Vi får även bekanta oss med Reinhard Heydrich, den ”blonda besten” som kallt och organiserat genomförde ”den slutliga lösningen på judefrågan”. Dessutom presenterar Guido Knopp hittills okända fakta om dödskalleförbanden och Waffen-SS.
Slutligen undersöker han myten om den hemlighetsfulla organisationen Odessa, en av flera grupperingar som efter kriget hjälpte före detta SS-medlemmar – antingen genom att bekosta deras försvarsadvokater eller genom att möjliggöra deras flykt till utlandet och hjälpa dem vid uppbyggnaden av nya existenser. Var Odessa en myt eller fanns den i verkligheten?

TitelSS, e-bok: Ondskans mäktiga redskap
FörfattareGuido Knopp
Boktyp
Ämne,
ISBN978-91-87263-91-0
Sidantal381
Utgiven2012
ÖversättareAndrea Resch
IllustreradSvartvit
OmslagMaria Jörgel Andersson

Om författaren

Guido Knopp

Guido Knopp

Guido Knopp är en av Tysklands mest lästa författare. Han är professor i historia och tv-producent. Han har tidigare gett ut bland annat Hitlers krigare (2001), SS – Ondskans mäktiga redskap (2004)och Befrielsen 1945 (2005.

SS, e-bok

Första recensionsdatum: 28 mars 2013

Beställ recensionsexemplar
  • CAPTCHA-bild