Slaveri del I, pocket

En världshistoria om ofrihet. Forntiden till renässansen

Dick Harrison

Att vara slav är att inte existera som människa. En slav har bokstavligt talat inget människovärde utan betraktas som ett redskap, ett ting. En slav kan på ägarens order ryckas upp ur sin familj och säljas till andra sidan jordklotet. Vårt nuvarande västerländska samhälle är faktiskt ett av ytterst få samhällen i världshistorien som inte tycker att detta är helt naturligt. Det i särklass vanligaste, i alla historiska samhällen – även det svenska – har varit att slaveri är funktionellt och socialt acceptabelt: vissa förtjänar att leva i ofrihet. Enligt FN:s beräkningar lever ännu idag omkring 12,3 miljoner människor i slaveri – ungefär lika många som vi under loppet av 400 år forslade över Atlanten från Afrika till Amerika. Slaveri är och förblir ett av jordklotets största och mest osynliggjorda problem.

Dick Harrisons trilogi om slaveriets historia har väckt stor uppmärksamhet. Nu kommer alla tre banden i pocket. Del I handlar om forntiden till renässansen.

Pressröster

»Aldrig tidigare, trots den pågående slaveriforskningsboomen, har någon gett sig på att skriva slaveriets världshistoria från begynnelsen till nuet.» Dagens Nyheter

»Ett nödvändigt standardverk» Hallands Nyheter

»Utomordentligt grundligt, kunnigt på ett elegant sätt som sällan svenska historieverk förmår.» Helsingborgs Dagblad

»För Harrison är detta ett livsverk ett arbete som förtjänar all respekt. Han är upprörd och det med rätta.» Svenska Dagbladet

Om författaren

Dick Harrison

Dick Harrison

Dick Harrison är professor i historia vid Lunds universitet. Han har blivit känd för en större publik genom sin medverkan som sakkunnig i tv och radio och sin entusiasmerande berättarstil. Harrison fick Augustpriset för sin bok om pesten, Stora döden (2000). På Historiska Media tidigare har han tidigare gett ut bland annat I skuggan av  Läs mer »

Slaveri del I, pocket
TitelSlaveri del I, pocket: En världshistoria om ofrihet. Forntiden till renässansen
FörfattareDick Harrison
Boktyp
Ämne, , , ,
ISBN978-91-86297-08-4
Art. nr.3506
Sidantal576
Utgiven2010
Pris59 kr