Rom

En stads historia

Eskil Fagerström

Ny bok om den eviga stadens enorma betydelse

Några städer imponerar genom sin ålder. Andra vinner ryktbarhet genom sin politiska, religiösa eller kulturella betydelse. Och så finns Rom, en plats som rymmer alla dessa kvalitéer samtidigt. I Rom: En stads historia tar Eskil Fagerström med läsaren på en svindlande färd genom stadens tretusenåriga historia. 

Med ursprung i en enkel herdeby vid Tibern blev Rom hjärtat i antikens mäktigaste imperium, romarriket. Under seklen som följde blev Rom kyrkans, konstens, arkeologins, fascismens och slutligen det moderna Italiens huvudstad.

I Rom verkade Julius Caesar, kejsar Augustus, Heliga Birgitta, Rafael, Michelangelo, Caravaggio och drottning Kristina. Här slogs Giuseppe Garibaldi för ett enat Italien, härifrån styrde Benito Mussolini sitt fascistiska rike med järnhand och här föddes den italienska filmen. Ingen plats har haft sådan betydelse för Europas kulturella och politiska utveckling.

Fagerström ger oss även en kunnig analys av dagens Rom – som tyvärr präglas av korruption, segregation, miljöproblem och en i det närmaste obefintlig ekonomisk tillväxt. Som läsare får man, för första gången på svenska, en unik inblick i det moderna och samtida Roms utmaningar.

Eskil Fagerström är journalist, författare och Italienkännare. Rom: En stads historia är hans femte bok. Han har tidigare bland annat skrivit den populära guideboken Mitt Rom.

Pressröster om boken: 

»Det här en perfekt bok för den som vill veta mer och fördjupa sig i den eviga stadens imponerande historia men författaren levererar också en intressant och läsvärd analys av tillståndet i dagens Rom.« Skaraborgs Allehanda

»Få städer har en så komplex och skiftande historia som Rom. Att då på 300 sidor göra den begriplig och tydlig kräver sin pedagog. Det lyckas Eskil Fagerström, journalist, författare och Italienkännare, med … Ännu en förtjänst är att denna skildring ger vad många reseguider saknar – en förankring i romarnas vardag.« Bibliotekstjänst 

»En fin bok som starkt rekommenderas… även till turister!« Tidningen Kulturen 

»Eskil Fagerström lyckas med den omöjliga uppgiften att berätta Roms historia.« Sydsvenskan

»Om stadens skiftande politiska och kulturella historia från det mytiska grundandet till våra dagar kan man läsa i Eskil Fagerströms kunniga och anekdotrika Rom. En stads historiaSvenska Dagbladet

»En användbar översikt över den fascinerande staden … Generöst nog ger också Eskil Fagerström en läslista till varje kapitel. Det betyder att hans bok blir handbok, värd att läsa men också bevara i sin bokhylla. Strunta i biblioteket den här gången! Köp Fagerströms bok. Men gå sedan till biblioteket och låna böcker om det ni vill fördjupa er i.« Östra Småland

»Fagerströms bok är mycket lättläst och läsvärd och ger en god översikt över den eviga stadens historia.« Hemmets vän

Om författaren

Eskil Fagerström

Eskil Fagerström

Journalisten, författaren och Italien-kännaren Eskil Fagerström Journalisten och författaren Eskil Fagerström (f 1971) arbetar till vardags på Sydsvenskan. Hans hjärta klappar varmt för Italien, och lite extra varmt för staden Rom. Så fort han får möjlighet beger han sig dit för att flanera runt, dricka kaffe, ta del av kultur och uppleva historiens vingslag. För vårt systerförlag  Läs mer »

Rom Läs ett smakprov
TitelRom: En stads historia
FörfattareEskil Fagerström
Ämne, , , , ,
ISBN9789175453774
Sidantal300
Utgiven2017
OmslagIngrediensen AB
Pris229 kr