»Pizzabagaren kan vara en outbildad herde från Kurdistan. Eller en civilingenjör från Bagdad. Eller biokemist från Teheran. Detta är en yrkeskår med utbildning – i andra yrken.»
Iakttagelse hämtad ur Pizzaresan
I Sverige äter vi mycket pizza. När kylen är tom, affären stängd, när barnen tjatar eller efter en hel, lång arbetsvecka – då är den perfekt att beställa. Och det finns gott om pizzerior. I minsta by och lilla samhälle, i nästan varenda kvarter i stan finns det en. Och kanske att vi hämtar vår Capricciosa av samma man flera gånger i månaden år efter år. Men vad vet vi egentligen om honom?
Den som bakar pizza måste ha något att berätta, sa fotografen Thomas Löfqvist en dag. Det blev starten för den här boken, som först var tänkt att endast publiceras som ett reportage i tidningen Sydsvenskan.
Men det visade sig att de pizzabagare som intervjuades av Thomas och reportern Daniel Rydén hade väldigt mycket att berätta. Inte bara om pizzor, utan om sina liv och hur ödet på olika sätt hade fört dem till bakugnen. Om hur livets resa blev en pizzaresa.
Pizzaresan ger oss en slajs av Sverige, ett stycke samtidshistoria ur en vinkel vi aldrig sett tidigare. Daniel Rydén är reporter på Sydsvenskan
sedan 1980. År 2003 belönades han med Publicistklubbens utmärkelse Guldpennan. Fotograf Thomas Löfqvist har arbetat på Sydsvenskan sedan 1969 och fotograferat allt från olympiader till lokala nyheter.