Okända fakta om andra världskriget

Niclas Hermansson, Peter Ryberg

Okända fakta om andra världskriget.

Historien är fylld av sådant som oförtjänt har förblivit okänt, glömts bort, ignorerats eller gallrats bort. Därmed inte sagt att stoffet är ointressant — tvärtom!

I  Okända fakta om andra världskriget finns bland annat historien om Röda arméns experiment med radiostyrda stridsvagnar, drottning Elizabeths tid som mekaniker i lottakåren och björnen som tjänstgjorde i ett polskt förband. 

Författarna till boken Okända fakta om andra världskriget, Niclas Hermansson och Peter Ryberg, har ett brinnande intresse för historia. I sin bok vill de uppmärksamma ämnen och händelser kring andra världskriget som oförtjänt har fallit i historiens glömska. En del okända fakta har fått sin plats i boken för att det kunde ändrat historiens gång: Hade exempelvis Storbritannien och Förenta staterna valt att fullfölja sina planer att attackera Sovjetunionen 1945 hade efterkrigstidens historia sett radikalt annorlunda ut.

Andra okända fakta har författarna tagit med för att det hjälper oss att förstå andra världskrigets komplexa konflikt bättre: Nazisternas mardrömslika planer för Östeuropa ger oss en förståelse för vad som verkligen stod på spel.

Ytterligare okända fakta har de tagit med helt enkelt för att mänsklig anständighet säger oss att det inte får falla i glömska: Den holländska motståndskämpen Jannetje Johanna Schaft förtjänar till exempel evig hågkomst för sitt oförskräckta motstånd mot övermakten och lägerdoktorn Aribert Heim förtjänar evig skam för sin mardrömslika grymhet mot försvarslösa fångar.

Ännu mer okända fakta har författarna inkluderat helt enkelt för att det är så kuriöst och märkligt eller rent av befängt och dråpligt. Ubåtskrigets fasor till trots kan man inte låta bli att le åt orsaken till att den tyska ubåten U-1206 sjönk: på grund av ett toaletthaveri.

Pressröster om boken:

»Författarna har gjort ett ambitiöst grävarbete … detta är ett litet axplock ur denna intressanta och ovanliga krigshistoriska bok.« Ölandsbladet

»En mycket lättläst och underhållande bok om andra världskriget … boken är svår att lägga ifrån sig.« Bibliotekstjänst

»Författarna ger i boken korta, men mycket spännande berättelser som gör att det hela blir lättläst och tillgängligt.« Hemmets vän

Om författarna

Niclas Hermansson

Niclas Hermansson

Niclas Hermansson är en gymnasielärare med ett brinnande historieintresse. Våren 2018 är han aktuell med boken Okända fakta om andra världskriget, som han skrivit ihop med sin kollega Peter Ryberg.

Peter Ryberg

Peter Ryberg

Peter Ryberg är en gymnasielärare med ett brinnande historieintresse. Våren 2018 är han aktuell med boken Okända fakta om andra världskriget, som han skrivit ihop med sin kollega Niclas Hermansson. Foto: Magdalena Johansson

Okända fakta om andra världskriget Läs ett smakprov
TitelOkända fakta om andra världskriget
FörfattareNiclas Hermansson, Peter Ryberg
Ämne, , , , , ,
ISBN9789175456164
Sidantal250
Utgiven2018
OmslagCurt design
Pris219 kr