Maskerad front, e-bok

Kalla krigets underrättelsehistoria

Wilhelm Agrell

Wilhelm Agrell är en av landets främsta experter på underrättelseverksamhet. Nu skriver han om ett tidigare okänt ämne i svensk litteratur: det kalla krigets underrättelsehistoria.

USA:s och Sovjetunionens ömsesidiga önskan att efter krigsslutet 1945 kontrollera Östeuropa involverade till en början inga militära planer. Men efter hand ökade risken för en väpnad konfrontation. Världen fasade för ett atomkrig. Men i det krig som kom att utkämpas, var det inte arméer och massförstörelsevapen som sattes in. Den verkliga kampen fördes i underrättelsetjänsterna, som med övervakningssystem och agentnät försökte infiltrera och kontrollera varandra.

Stora mängder nytt material finns bland källorna när Agrell skildrar det spionage som pågick i nära ett halvt sekel. Boken, som sträcker sig från 1945 fram till 1989, rör sig på två plan. Dels på ett översiktligt som beskriver förhållandet mellan de två supermakterna, dels skildras enskilda händelser och människoöden.

”Agrells bok är väsentlig och innehåller betydligt mer än det sedvanliga omtugget av sägenomspunna agenter och kontraspioners öden.”
Svenska Dagbladet

”Agrell skriver intresseväckande för den som är intresserad av modern historia. Han kastar nytt ljus över en tid då kärnvapenkriget hotade att utplåna oss alla.”
Avesta Tidning

”Agrell ger intressanta svar i en kunnig, saklig och välskriven berättelse.”
Sydsvenskan

Om författaren

Wilhelm Agrell

Wilhelm Agrell

Wilhelm Agrell är historiker med inriktning på freds- och konfliktsvetenskap samt professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet. Hösten 2017 är han aktuell med boken Sprickor i järnridån. Svensk underrättelsetjänst 1944-1992. Wilhelm Agrell har tidigare skrivit följande böcker för Historiska Media: Fred och Fruktan. Sveriges säkerhetspolitiska historia 1918-2000 (2000), Svenska förintelsevapen (2002),  Venona. Spåren från ett  Läs mer »

Maskerad front, e-bok
TitelMaskerad front, e-bok: Kalla krigets underrättelsehistoria
FörfattareWilhelm Agrell
Boktyp
Ämne, , , ,
ISBN978-91-87263-81-1
Sidantal300
Utgiven2012