Pressinformation:
Lenins resa

Vägen till revolutionen 1917

Catherine Merridale

»För alla som vill skaffa kunskap om denna avgörande tid i vår nära historia är Merridales bok en rik källa att ösa ur.« Dala-Demokraten

En oförglömlig resa i Lenins spår! Upptakten till revolutionen 1917.

Lenin befann sig i landsflykt i det neutrala Schweiz när han fick veta att den ryske tsaren blivit avsatt. Han bestämde sig genast för att återvända till sitt hemland. Detta blev startskottet för en händelsekedja som skulle komma att avgöra ryska revolutionen.

I Lenins resa skildrar Catherine Merridale upptakten till ryska revolutionen genom att berätta om Lenins resa genom Europa till Ryssland mitt under brinnande världskrig; en resa som tog honom från Zürich till Petrograd (Sankt Petersburg) via bland annat Trelleborg, Stockholm, Boden och Haparanda.

Genom att själv återskapa och personligen göra om Lenins resa, dag för dag, har Merridale lyckats skapa en oförglömlig och ingående skildring av de historiska passagerarna på tåget och de många händelser som ledde fram till kommunisternas maktövertagande för ett sekel sedan.

Catherine Merridale är historiker och prisbelönt författare. På svenska finns sedan tidigare hennes kritikerrosade böcker Ivans krig (2010) och Kreml (2014).

Pressröster om boken:

»Catherine Merridale, en av de främsta historikerna specialiserade på Ryssland, kombinerar tankeväckande fakta med stor inlevelseförmåga […] utmärkt!» The Economist om Lenins resa (2017)

»Missade min hållplats vid två tillfällen på grund av den här boken, vilket inte hör till vanligheten när det gäller historieböcker […] Detta är en juvel, där [Merridale] visar prov på sin begåvning, sitt omdöme och sin känsla för intressanta detaljer […] strålande! The Times om Lenins resa (2017)

»Kreml anknyter till viktiga händelser idag […] 800 år av rysk historia på ett lättfattligt och bra sätt … vilket gör boken väldigt unik. » Magnus Utvik, Gomorron Sverige, om Kreml (2014)

»För läsare i väst är Ivans krig en guldgruva av tänkvärda observationer om den tämligen okända östfronten under andra världskriget. Merridale skildrar de stora händelserna utifrån soldaternas perspektiv. Otaliga mikrohistorier ger ett välkommet komplement till traditionell militärhistoria.» Svenska Dagbladet om Ivans krig (2010)

»Författaren har en mycket god förmåga att återskapa tidsepokens atmosfär ... Hon beskriver också på ett tänkvärt sätt Lenins betydelse i såväl sovjetrysk historieskrivning som i det nuvarande Ryssland. Denna lättlästa, välskrivna och utmärkt översatta bok vänder sig till en bred historieintresserad allmänhet.« Bibliotekstjänst

»Kapitlen som handlar om färden genom Sverige (från Trelleborg upp till Haparanda) hör till de mest fascinerande ... Merridale är en underhållande författare ... fascinerande läsning.« Huvudstadsbladet

»För alla som vill skaffa kunskap om denna avgörande tid i vår nära historia är Merridales bok en rik källa att ösa ur ... Merridales skildring ger en inträngande bild av revolutionens orsaker« Dala-Demokraten

»En bra bok om ett viktigt och intressant skede i historien.« Skaraborgs Allehanda

TitelLenins resa: Vägen till revolutionen 1917
FörfattareCatherine Merridale
Ämne, , , ,
ISBN9789175452425
Sidantal380
Utgiven2017
ÖversättareClaes Göran Green
OmslagMiroslav Sokcic
Pris249 kr

Om författaren

Catherine Merridale

Catherine Merridale

Prisbelönt och hyllad författare med fokus på rysk historia Catherine Merridale är historiker, prisbelönt författare och medarbetare vid brittiska BBC. Hon talar och läser ryska och har idag ett stort kontaktnät i Ryssland, inte minst tack vare att hon redan under Sovjettiden gjorde ett flertal forskningsresor till landet. Svenska läsare har tidigare kunnat njuta av  Läs mer »