Kreta, e-bok

Antony Beevor

Antony Beevors bok är en dramatisk skildring av slaget om Kreta 1941. Drabbningen mellan de allierade och tyskarna har gått till historien som ett klassiskt militärt misslyckande från britternas sida.

Den 20 maj inledde den tyska armén en massiv flygattack mot ön, som ockuperades av den brittiska armén. Trots britternas 40 000 försvarande soldater misslyckades man med att hålla ön mot de 8 000 tyska anfallande soldaterna. Nederlaget berodde på en total feltolkning av det hot som föregick operationen och var en allvarlig prestigeförlust för de allierade.

Kreta är en fascinerande redogörelse för förberedelserna och själva erövringen av ön men det är även en historia om det hårda motstånd som mötte soldaterna från öns lokalbefolkning.
Än en gång visar Antony Beevor prov på sin förmåga att fokusera den enskilde soldatens öde i en omvärld som kännetecknas av kaos. Läsaren möter varierande personligheter från båda sidor – allt från generalmajor Freyberg som ledde försvaret av Kreta, till arkeologen John Pendlebury, en energisk romantiker som lite naivt hävdade att värjkäpp var det bästa vapnet mot fallskärmsjägare.

Antony Beevor är före detta officer och numera en av världens mest framgångsrika militärhistoriska författare. Hans böcker har sålt i omkring en halv miljon exemplar i Sverige hittills.

»Den klarast lysande stjärnan på andra världskrigsböckernas himmel är den brittiske författaren Antony Beevor.« Svenska Dagbladet

Om författaren

Antony Beevor

Antony Beevor

Antony Beevor, född 1946 och bosatt i London, är vår tids ledande militärhistoriska författare. 2018 är han aktuell med boken Arnhem. Tysklands sista seger.  Antony Beevor har ett förflutet som brittisk officer, men hoppade av armén för att skriva på heltid. Hans böcker om Stalingrad och Berlin – Slutstriden 1945, har översatts till 30 olika  Läs mer »

Kreta, e-bok
TitelKreta, e-bok
FörfattareAntony Beevor
Boktyp
Ämne, ,
ISBN978-91-87031-74-8
Sidantal450
Utgiven2013
ÖversättareUlf Gyllenhaak
OmslagJacob Wiberg