Genom 1650-talets Norden drar krigets vindar och når så småningom också Morlanda prästgård på Orust.
På gården har prästfrun dött i barnsäng och systrarna Katarina och Ebba sliter ont under sin nya unga styvmor Anna Theodora, en gång Katarinas bästa vän. Det är en tid av missväxt och kalla vintrar och i Bohusläns kyrkor predikas det att olyckan är Guds straff för människornas många synder.
I en kista på vinden vilar storasyster Ulrikas vackra blåa klänning, som var skälet till att hon själv tvingades fly och brodern Magnus piskades blodig av sin far, den nitiske kyrkoherden Morlandeus. Hos Katarina växer viljan att själv skapa sig en framtid, fjärran från faderns och styvmoderns förtryck. Snart nog är hon på väg söderut, mot ett nytt liv som tyghandlarhustru i danska Ribe.
Katarinas bok tar vid där Ulrikas bok slutade och utgör andra delen i Maria Gustavsdotters romanserie Prästdöttrarna – den atmosfärrika och spänningsfyllda släktkrönikan om de tre prästdöttrarna Morlandeus.
En atmosfärrik och spänningsfylld släktkrönika
När svenska och danska styrkor strider om Bohuslän på 1600-talet är det inte i första hand landet man vill åt, utan kusten och fisken. Genom Tyskland och Danmark marscherar soldater och under deras fötter förstörs marken som redan burit dåligt med skördar efter år av kalla vintrar och missväxt. I kyrkorna predikas det om Guds straff för människornas synder, med kriget och svälten som en första svavelosande glimt av helvetet för de drabbade.
På Morlanda prästgård håller kyrkoherde Morlandeus sina församlingsmedlemmar och sin familj i herrens tukt och förmaning. I familjebibeln är äldsta dottern Ulrikas namn för evigt utplånat och när mellandottern Katarina återvänder till hemmet efter sin lärotid på fru Margareta Huitfeldts säteri har hon svårt att tåla att faderns unga hustru, den forna väninnan Anna Theodora, tagit makten över hushållet.
Katarina är hemligt förälskad i Sten i Kleva, vars mor Marit anses vara trollkunnig. Men ett äktenskap med Sten är en omöjlighet, menar kyrkoherden och i stället gifts Katarina bort med tyghandlare Brynolf Ingemarsen i Ribe.
Uppe i de stora skogarna i Dalarna lever Ulrika ett nytt liv med man och barn och minns knappt den tid då hon själv var en omhuldad favorit i Morlanda. Skämtet med den blå klänningen som kostade henne själv hennes utstakade framtid har haft effekter även för brodern Magnus och hans forne vän Andreas. Efter att ha piskats blodig av kyrkoherden har Magnus lämnat prästgården och försörjer sig hjälpligt som informator i Köpenhamn. När han en dag stöter på Andreas ser han sitt tillfälle att hämnas.
Underhålling, spänning och romantik i en lättillgänglig mix
Katarinas bok är en dramatisk och fascinerande familjekrönika om kvinnors villkor i en hård tid, skriven på en levande och färgstark prosa. Med känsla för tidstrogna miljöer och detaljer bjuder Maria Gustavsdotter in oss i en värld i en avslägsen historisk tid, som fascinerar och underhåller.