Pressinformation:
Kata Dalström

Agitatorn som gick sin egen väg

Gunnela Björk

Utkommer 2017-08-21

Agitatorn som vågade gå sin egen väg

År 1894 anslöt sig Kata Dalström till socialdemokraterna. Uppvuxen i en högborgerlig miljö sågs hennes politiska engagemang närmast som samhällsomstörtande. Det dröjde inte länge innan Kata Dalström gav sig ut som socialistisk agitator. Hon reste land och rike runt, hamnade i opposition med partiledningen men älskades ute i landet – där hon sågs som en levande legend.

Katas brinnande engagemang gjorde henne till en stridbar frontfigur för den unga arbetarrörelsen under demokratins genombrottstid. Privatlivet var lika stormigt som det politiska. Hennes äktenskap var turbulent, hon födde sju barn, blev spiritist och buddhist och hade flera kärleksaffärer.

Författaren och historikern Gunnela Björk fångar ett extraordinärt levnadsöde. Hennes biografi om Kata Dalström skildrar en färgstark kvinna som gick sin egen väg.

TitelKata Dalström: Agitatorn som gick sin egen väg
FörfattareGunnela Björk
Ämne, , , ,
ISBN9789175455020
Sidantal300
Utkommer21 augusti 2017
OmslagElsa Wohlfahrt Larsson
Pris229 kr

Om författaren

Gunnela Björk

Gunnela Björk

Gunnela Björk är född 1949 och docent i historia vid Örebro universitet. 2017 är hon aktuell med en biografi över Kata Dalström. 2013 skrev hon en kritikerrosad biografi över Margaret Thatcher. Gunnela Björk har tidigare arbetat som journalist inom radio och tv och som universitetslärare i medie- och kommunikationsvetenskap. År 2000 blev hon filosofie doktor i  Läs mer »

Kata Dalström

Första recensionsdatum: 31 augusti 2017

Beställ recensionsexemplar
  • CAPTCHA-bild