Pressinformation:
Karl XII:s död, e-bok

Peter From

På kvällen den 30 november 1718 träffades Sveriges kung Karl XII av ett dödligt skott i huvudet vid den norska fästningen Fredriksten. Döden var ögonblicklig och med kungen dog också det svenska enväldet. Sedan den dimmiga adventssöndagen för snart 300 år sedan har Karl XII:s död varit en ständig källa till diskussioner och spekulationer.

Blev kungen lönnmördad av sina egna eller var det norrmännen som avlossade det dödliga skottet? Kom kulan från vänster eller höger? Hur var kulan beskaffad: var den gjord av järn eller bly? Och hur var det egentligen med den så kallade kulknappen i Varberg?

Karl XII:s död får mordgåtan äntligen sin lösning. Med hjälp av modern rättsmedicin och en kritisk analys av källmaterialet arbetar sig Peter From fram till lösningen. Till sin hjälp har han flera av världens ledande experter inom medicin, sårballistik och vapenteknik. Han har undersökt och fotograferat kungens uniform. Löpgravarna nedanför Fredriksten har genomgått en rekonstruktion och kartmaterialet har utvidgats. Skjuttester har företagits i schweiziska försvarets anläggningar i Thun under ledning av en av världens främsta experter på sårballistik.

För första gången i historien kan Peter From berätta vad om egentligen hände den där sista söndagen i november 1718. Svaret på gåtan ger han i boken…

Peter From är konsult inom IT-säkerhet och marknadsföring samt ordförande i föreningen Svensk Historisk Forskning. Han har intresserat sig för svensk stormaktshistoria under drygt två decennier och skrivit flera artiklar i ämnet.Karl XII:s död är hans första bok.

TitelKarl XII:s död, e-bok
FörfattarePeter From
Boktyp
Ämne, , , ,
ISBN9789187263071
Sidantal400
Utgiven2014

Om författaren

Peter From

Peter From

Peter From är författare, fotograf, webbkonsult inom SEO, säkerhet och design, webbredaktör samt ordförande i föreningen Svensk Historisk Forskning. Han har intresserat sig för den svenska stormaktstidens historia under mer än tre decennier och skrivit ett stort antal vetenskapliga och populärhistoriska artiklar i ämnet. Peter From är även publicerad i Polen och Tyskland. Peter From  Läs mer »

Karl XII:s död, e-bok

Första recensionsdatum: 16 maj 2014

Beställ recensionsexemplar
  • CAPTCHA-bild