Pressinformation:
Jaktpilot i RAF, e-bok

Geoffrey Wellum

Två månader innan andra världskrigets utbrott lämnar sjuttonårige Geoffrey Wellum skolan för att bli jaktflygare i Royal Air Force. Full av ungdomlig energi och entusiasm klarar han grundutbildningen och blir den yngste Spitfirepiloten i den framstående 92. skvadronen. Han blir inkastad i strid nästan omedelbart och befinner sig snart på flera flyguppdrag per dag, inblandad i skräckfyllda luftdueller med tyska Messerschmittplan.

Geoffrey Wellum skrev Jaktpilot i RAF som en sorts terapi, när han låg i flygarskolan och senare under brinnande krig. Men inte förrän han var i femtioårsåldern sammanställde han allt till enhetlig text, utan avsikt att egentligen publicera det. Hans manuskript låg orört i en garderob, tills Penguin på omvägar fann denna pärla till bok. Det är den sagolika upprinnelsen till att denna fantastiska bok länge legat på bästsäljarlistorna och nu också sprids i världen på olika språk!

Geoffrey Wellum skriver på ett sätt som gör läsaren delaktig – som om han berättade för sin bäste vän. Dialogerna är många och långa och författaren har också inre monologer som påminner om Joyces ”stream-of-conciousness”. Såväl lyckokänslan i att flyga för första gången som förtvivlan att se sina kamrater dö i en försvinnande spinn och brandrök ligger så direkt i texten att det är lätt att själv känna lyckoruset, skräcken, svindeln och hela spektrat av stora känslor som denne unge pilot upplever.

2004 nominerades Geoffrey Wellum till ”Bästa debutant” i Storbritannien, 85 år gammal!

TitelJaktpilot i RAF, e-bok
FörfattareGeoffrey Wellum
Boktyp
Ämne, ,
ISBN978-91-87263-89-7
Sidantal336
Utgiven2013
ÖversättareHans Dahlén

Om författaren

Geoffrey Wellum

Geoffrey Wellum, född 1921, är brittisk krigspilot och författare.  

Jaktpilot i RAF, e-bok

Första recensionsdatum: 29 maj 2013

Beställ recensionsexemplar
  • CAPTCHA-bild