Pressinformation:
Härskarplanen, e-bok

Heather Pringle

»Härskarplanen är ett pionjärverk.« Upsala Nya Tidning

»Vi har inte råd att glömma den här läxan.« Sundsvalls Tidning

Härskarplanen berättar om hur ledande forskare och vetenskapsmän lät sig värvas till den nazistiska organisationen SS. Under ledning av Heinrich Himmler organiserade dessa män och kvinnor expeditioner i Europa och Asien för att söka efter arkeologiska lämningar som kunde »bevisa» idén om ett ariskt herrefolk. Så skulle den nazistiska rasideologin rättfärdigas. En av dessa SS-expeditioner gick till svenska Bohuslän 1936. Himmler hyste även en annan förhoppning. Han trodde att det rena ariska blodet likt ett magiskt elixir hade skänkt de forntida arierna en enastående intelligens och kreativitet. Med hjälp av historisk och arkeologisk forskning skulle en arisk guldålder återskapas.

Med oerhörd detaljskärpa beskriver författaren Heather Pringle hur man använde forskningsresultat för att motivera krigsårens brutala folkmordspolitik och på ett tydligt sätt får vi följa verksamheten i SS-avdelningen Ahnenerbe. Härskarplanen är en viktig och angelägen bok, skriven på ett medryckande sätt. Heather Pringle (född 1952) är en prisbelönt kanadensisk vetenskapsjournalist med inriktning på arkeologi och historia. Av hennes böcker har på svenska tidigare utgivits Mumiekongressen (2002).

TitelHärskarplanen, e-bok
FörfattareHeather Pringle
Boktyp
Ämne, ,
ISBN9789187263934
Sidantal480
Utgiven2013
ÖversättarePeter Handberg

Om författaren

Heather Pringle

Heather Pringle

Heather Pringle (född 1952) är en prisbelönt kanadensisk vetenskapsjournalist med inriktning på arkeologi och historia. Av hennes böcker har på svenska tidigare utgivits Mumiekongressen (2002).

Härskarplanen, e-bok

Första recensionsdatum: 17 december 2013

Beställ recensionsexemplar
  • CAPTCHA-bild