Hans Järta

En biografi

Gunnar Petri

Hans Järta: mannen som speglar en omvälvande tid i Sveriges historia

Hans Järta (1774–1847) är en av de personer som bäst speglar den turbulenta tid då grunden läggs till det moderna Sverige. Han var en av ”1809 års män” som ur nederlag och militärkupp banade väg för en fredlig och framgångsrik omvandling av samhället.

Hans Järta var en mångsidig man – revoltör, satiriker och publicist, finansminister och ämbetsman, självständig intellektuell och stridbar polemiker. Vid statskuppen 1809 intog han en ledande roll och blev sedan huvudförfattare till den nya regeringsform som skrevs i en rasande fart.

Gunnar Petri skildrar Hans Järtas händelserika och betydande liv. Boken ger en god inblick i en omvälvande tid i Sveriges historia. Gunnar Petri har tidigare varit statssekreterare, generaldirektör och VD för STIM.

Om författaren

Gunnar Petri

Gunnar Petri

Gunnar Petri, f. 1944, har varit statssekreterare, generaldirektör, VD för STIM och preses i Musikaliska Akademien. Han disputerade 2008 på avhandlingen Författarrättens genombrott och har skrivit flera böcker med populärvetenskaplig inriktning. Hösten 2017 är han aktuell med en biografi över Hans Järta. Foto: Pär Adolphsson

Hans Järta Läs ett smakprov
TitelHans Järta: En biografi
FörfattareGunnar Petri
Ämne, , , ,
ISBN9789175455150
Sidantal400
Utgiven2017
IllustreradIllustrerad med fårgfoton
Pris259 kr