Pressinformation:
Hallå! Om telefonens första tid i Sverige, e-bok

När telefonen var ny på 1880-talet förändrade den allt ifrån kärlekens villkor till politikens förutsättningar. I Hallå! berättar etnologen Jan Garnert hur den nya tekniken förde med sig helt nya sätt att tänka och leva. Det skapade oro och nyfikenhet, och utveckligen gick dessutom hisnande fort.

August Strindberg återkommer i boken som röd tråd. På 1870-talet var det med pennans hjälp som han närmade sig sin älskade. Trettio år senare utnyttjade han istället telefonen för att uttrycka sin längtan – och för att intrigera!

Jan Garnert beskriver en viktig del av det moderna Sveriges historia. Betoningen i Hallå! ligger på telefonens betydelse för samtal och mänskliga relationer. På ett elegant sätt visar författaren att stora tekniska förändringar inte i första hand är en teknisk angelägenhet utan en fråga om livskvalitet.

Författaren levandegör telefonens första tid i Sverige med hjälp av historiska dokument, tidningsklipp, skämtteckningar och inte minst samtida fotografier.

Jan Garnert är etnolog och teknikhistoriker. Han har gett ut uppmärksammade studier som Anden i lampan (1993) och I dialog med historien (1994) ochStockholmsnatt (1998). Garnert är verksam som lektor och som forskare vid Tekniska museet i Stockholm.

TitelHallå! Om telefonens första tid i Sverige, e-bok
Författare
Boktyp
Ämne, ,
ISBN978-91-87263-12-5
Sidantal224
Utgiven2012
IllustreradSvartvit och färg
OmslagLucas Magnusson

Om författaren

Hallå! Om telefonens första tid i Sverige, e-bok

Första recensionsdatum: 15 mars 2013

Pressbilder

Beställ recensionsexemplar
  • CAPTCHA-bild