Gustav III:s spioner

Historien om när Sverige skulle slå tillbaka franska revolutionen

Thorsten Sandberg

»Vilka ohyggliga människor! De är Europas orangutanger. Hur är det möjligt att med så mycket behag och älskvärdhet förena så utstuderad vildhet?»
Orden är Gustav III:s. Det franska folket hade stormat Bastiljen och hotade det rojalistiska väldet i Frankrike. För den svenske kungen representerade revolutionen också undergången för den goda smaken och den aristokratiska förfiningen.

Gustav III skissade fram storslagna planer på att invadera fransk mark. Avsikten var inte att bara rädda drottning Marie-Antoinette och kung Ludvig XVI, utan att avstyra hela revolutionen. 1791 sändes de två svenska officerarna König och von Fieandt till Frankrike för att kartlägga området mellan Paris och Le Havre, som en förberedelse av den väpnade intervention kungen planerade. Målet var att erövra Paris.

Gustav III:s spioner bygger bland annat på Königs minnesanteckningar som finns bevarade på Riksarkivet. Författare är Thorsten Sandberg, fil kand i historia och journalist. Han har bland annat medverkat under många år som skribent i tidskriften Populär Historia.

Om författaren

Thorsten Sandberg

Thorsten Sandberg

Thorsten Sandberg är journalist, fil kand i historia och mångårig medarbetare i tidskriften Populär Historia. Fotograf: David Sandberg

Gustav III:s spioner
TitelGustav III:s spioner: Historien om när Sverige skulle slå tillbaka franska revolutionen
FörfattareThorsten Sandberg
Boktyp
Ämne, ,
ISBN9789175450179
Sidantal160
Utgiven2014