Gunnar Nylund

Petter Eklund

Utkommer 2017-12-04

Ny och bildrik biografi över allkonstnären på Rörstrands

Gunnar Nylund var keramiker och formgivare. Under 1930-talet blev han en funktionalistisk pionjär på Rörstrand, där hans stengods spreds som en ny och statusladdad föremålskonst. Nylunds keramiska spännvidd var stor, från offentliga väggar till djurskulpturer, serviser och samlartallrikar. Mot slutet av sitt liv ägnade han mycket tid åt vilda uppfinningar och idéer om drivkrafterna i världsalltet.

Nu kommer ett första porträtt av allkonstnären Gunnar Nylund, en gedigen biografi med ett rikt bildmaterial. Bokens författare Petter Eklund är en erfaren utforskare av 1900-talets konstindustri, främst de keramiska fabrikernas historia. Boken fokuserar på Nylunds insatser på Rörstrands porslinsfabrik, men innehåller även intressanta utblickar mot samtiden och hans formgivning för andra industrier.a

Om författaren

Petter Eklund

Petter Eklund

En av Sveriges främsta kännare av keramik skriver om Wilhelm Kåge och Gunnar Nylund Petter Eklund är en erfaren och entusiastisk utforskare av 1900-talets konstindustri, främst de keramiska fabrikernas historia, men skriver även om samtida keramik, glas och konsthantverk, design och inredning. 2017 är han aktuell med biografin Wilhelm Kåge. Formgivare i folkhemmet.  Petter Eklund har medverkat som skribent  Läs mer »

Gunnar Nylund
TitelGunnar Nylund
FörfattarePetter Eklund
Ämne, , , , ,
ISBN9789175455716
Sidantal180
Utkommer 4 december 2017
IllustreradRikt illustrerad
Pris269 kr