Gamla stan

Stad i förvandling

Ann Pålsson (red.)

En vacker och bildrik bok om Stockholms kanske mest älskade stadsdel

»Otroligt intressant …  En välgjord och synnerligen läsvärd bok.« Bibliotekstjänst

»Perfekt läsning för den som vill veta mer inför ett besök.« Minnenas journal

Gamla stan blir allt populärare som besöksmål. Turisterna strömmar till och det är attraktivt att bo här. Annorlunda var det förr. Då var Gamla Stan en stadsdel som ”fint folk” undvek. Men detta historiska centrum från 1200-talet har flera gånger varit nära att förstöras – av rivningar, förtätningar, vattenskador, bränder …

Många har under århundradena tvingats träda in för att rädda Staden mellan broarna – inte minst Samfundet S:t Erik, som bildades 1901 med syftet att sprida kunskap om Stockholms historia.

Gamla stan är och har alltid varit en stad i förvandling. Tack vare att husen byggts med kvalitet har också byggnaderna kunnat restaureras så omsorgsfullt att det vi ser kan hålla långt in i framtiden.

I denna årsbok skriver 23 experter om Gamla stan utifrån sina respektive professioner. Det har blivit en mångfacetterad betraktelse som börjar med en exposé över stadens 750-åriga historia och slutar i den ifrågasatta Centralbron och det omdebatterade Tredje spåret. Mellan detta rör sig berättelsen om Gamla stan genom vindlande gränder och gömda murverk, skeppsbroadelns handelshus och den omgivande arkipelagen, konstnärernas vedutor och Slottets fasader, framsynta stadsplaner och historiska uppmätningar, varsamma renoveringar och hotande förfall.

Kontakta gärna förlagets marknadsavdelning om du vill publicera fria bilder eller ett smakprov ur boken i samband med en artikel eller recension. 

Om författaren

Ann Pålsson (red.)

Ann Pålsson (red.)

Ann Pålsson är redaktör, förläggare, projektledare och pr-konsult med mångårig bakgrund inom förlagsverksamhet och journalistik. Hon är redaktör för Samfundet S:t Eriks årsbok och har hittills producerat titlarna Stockholms byggnadskultur (2014), Gamla Stan (2015) och Invandrat och utvandrat (2016).

Gamla stan
TitelGamla stan: Stad i förvandling
FörfattareAnn Pålsson (red.)
Ämne, , , , ,
ISBN9789175453194
Sidantal225
Utgiven2015
Pris239 kr