Pressinformation:
Fysik i Lund

Under 300 år

Ulf Litzén

Esaias Tegnér hade toppbetyg: i fysik! Missa inte denna fascinerande bok om fysikforskningens historia.

På Lunds universitet var fysik till en början en del av matematikundervisningen. När forskningen kom igång på allvar väckte den internationell uppmärksamhet, och ämnet expanderade snabbt efter andra världskriget.

Författaren, tillika professor emeritus i atomfysik, Ulf Litzén skildrar engagerat fysikämnet under Lunds universitets första 300 år. Fascinerande anekdoter blandas med banbrytande forskningsupptäckter. Bokens unika bildmaterial visar rariteter från institutionens samlingar.

Fysik i Lund behandlar lundafysikens utveckling under universitetets första 300 år alltifrån starten, då hela verksamheten bestod av undervisning i form av föreläsningar, via en period då forskningen kom igång på allvar och väckte internationell uppmärksamhet, till den snabba expansionen efter andra världskriget.

Bland mycket annat berättas om professorn som köpte sin professur på avbetalning, två värmlänningar som började som fysikstudenter men som blev berömda inom helt andra områden, biskopen som bytte hus med naturvetarna, de första studentskorna som läste fysik i Lund, forskaren som sökte efter en förklaring till grundämnenas egenskaper och fann en av fysiken fundamentala konstanter, nobelpristagaren från Lund som fick priset när han flyttat till Uppsala, flygdoktorn som grundade ett stort industriföretag, kärnfysikerna som skickade upp ballonger i stratosfären och byggde acceleratorer i källaren, nobelpristagarens son som blev fånge i ökenkriget och kom till Lund och uppfann bläckstråleskrivaren och utvecklade ultraljudsdiagnostiken.

Boken är rikt illustrerad med bilder på personer och dokumenterar även ett stort antal historiska apparater från institutionens samlingar.

Röster om boken:

»Litzens bok är tryfferad med vackra bilder på rariteter från institutionens samlingar vilka samspelar väl med den både initierade och underhållande texten, som visar på vikten av ett tålmodigt och långsiktigt arbete med undervisning och forskning.« Bokklubben Clio

TitelFysik i Lund: Under 300 år
FörfattareUlf Litzén
Ämne, ,
ISBN9789175453200
Sidantal200
Utgiven2015
Pris219 kr

Om författaren

Ulf Litzén

Ulf Litzén

Ulf Litzén, professor emeritus, verksam sedan 1960 vid Fysiska institutionen i Lund som lärare och som forskare inom atomspektroskopi.

Fysik i Lund Läs ett smakprov

Första recensionsdatum: 22 oktober 2015

Pressbilder

Beställ recensionsexemplar
  • CAPTCHA-bild