Flickan som kom till Auschwitz, e-bok

Sören Sommelius

Den femtonåriga polska flickan Kazimiera Kurdziel begår sitt livs misstag när hon stiger på fel tåg. I stället för att komma hem transporteras hon till förintelselägret Auschwitz.

Som slavarbetare i Hitlers rike blir hon ögonvittne till det krigsdrabbade Europa och nazismens ondska. Under andra världskrigets allra sista dagar befrias hon och kommer till Sverige.

Kazimiera Kurdziel, eller Katja som hon senare skulle kallas, föddes den 4 mars 1925 och växte upp i den polska byn Blisna utanför staden Brzozow. När andra världskriget bröt ut var Katja fjorton år gammal, en helt vanlig tonåring som bodde med sin familj och gick i skolan. Vid krigsslutet år 1945 var hon tjugo år, vägde 30 kilo och hade upplevt mer grymhet och ondska än de flesta av oss gör under en hel livstid. Tack vare sin envishet och livskraft överlevde hon och kan genom författaren Sören Sommelius berätta om sitt liv som lägerfånge.

Flickan som kom till Auschwitz handlar om hur Katja forslas mellan olika koncentrationsläger, hur hon med mod och tur lyckas undslippa döden flera gånger och hur hon till slut hamnar i Malmö med en av Folke Bernadottes vita bussar.

Författaren Sören Sommelius är kulturskribent på Helsingborg Dagblad där han tidigare har varit kulturchef. Han är författare till flera böcker om konflikter och krig på Balkan och har då särskilt intresserat sig för mediernas och propagandans roll.

Om författaren

Sören Sommelius

Sören Sommelius

Sören Sommelius är författare och kulturskribent på Helsingborgs Dagblad. Fotograf: Britt-Mari Olsson

Flickan som kom till Auschwitz, e-bok
TitelFlickan som kom till Auschwitz, e-bok
FörfattareSören Sommelius
Boktyp
Ämne, , , ,
ISBN9789175450162
Sidantal128
Utgiven2014