Fil, fläsk och falukorv

Svenska mattraditioner genom tiderna

Jan-Öjvind Swahn

Slut i lager

När etnologen Jan-Öjvind Swahn tar sig an matens kulturhistoria stiger lockande dofter från boksidorna. Fil, fläsk och falukorv är en översikt av den svenska mathistorien från stenålder fram till idag.

Författaren rör sig ledigt mellan de svenska landskapens specialiteter och traditioner. Spannmålsprodukter; fisk och skaldjur; grädde och ost; kött; öl och brännvin – alla får de godbitar ur sin historia berättade.

Läsningen förgylls av ordspråk och talesätt som härrör från kokkonstens värld och vi får svar på frågor som
Vad är snömos?
Vad är det för ett skinn som det inte växer hår på?

Jan-Öjvind Swahn har arbetat vid en rad svenska och utländska universitet. Utanför de akademiska kretsarna har han blivit riksbekant genom sin medverkan i tv-program som Fråga Lund och Kvitt eller dubbelt.

Fil, fläsk och falukorv ingår i den kulturhistoriska serien Illustrerad historia som Historiska Media ger ut i samarbete med Kulturen i Lund.

Om författaren

Jan-Öjvind Swahn

Jan-Öjvind Swahn

Jan-Öjvind Swahn har varit docent i etnologi i Lund och folkloristik vid Åbo Akademi samt chefsbibliotekarie på Nordiska Museet. Han fick professors namn i Finland 1982. För den större allmänheten är han känd för sitt stora vetande i tv-program som ”Fråga Lund” och ”Kvitt eller dubbelt”.

Fil, fläsk och falukorv
TitelFil, fläsk och falukorv: Svenska mattraditioner genom tiderna
FörfattareJan-Öjvind Swahn
Boktyp
Ämne,
ISBN978-91-88930-84-2
Art. nr.3095
Sidantal125
Utgiven2000
LagerstatusSlut i lager
IllustreradIllustrerad i svartvitt
Pris127 kr