Pressinformation:
Ebba Brahe, e-bok

Svante Norrhem

Ebba Brahe (1596-1674) föddes in i en av landets mäktigaste släkter och kom under hela sitt sjuttioåttaåriga liv att leva med makten nära sig. Som ung vistades hon vid hovet och förälskade sig där i landets unge kung Gustav II Adolf. Deras kärlekshistoria har levt ett eget liv genom seklerna och gett upphov till myter, dramer och romaner.

Ebba gifte sig sedermera med Jakob De la Gardie. Hon blev maka, mor och farmor till inflytelserika politiker i stormaktstidens Sverige och spelade en aktiv roll i att bana väg för männen i hennes närhet. Genom äktenskapsmäkling, vänskap med kungahuset och genom att knyta andra viktiga vänskapsallianser öppnade hon dörrar för både söners och döttrars framgångar. Som änka ansvarade hon för att förvalta och utveckla ett stort gods- och bruksinnehav.

Ebba var maktlysten och praktlysten – rik på framgång men mötte också motgång. Hon var en av de många kvinnor som under sextonhundratalets Sverige kom att spela en viktig roll i adelns maktutövning. Med god kännedom om politik och strategiskt tänkande bidrog hon till att skapa allianser som stärkte männens och barnens möjligheter.

Svante Norrhem, docent i historia, är verksam Umeå universitet. Han har tidigare publicerat doktorsavhandlingen Uppkomlingarna. Kanslitjänstemännen i 1600-talets Sverige och Europa (1994) samt Den hotfulla kärleken. Homosexualitet och vanlighetens betydelse (2001).
Våren 2007 gavs Kvinnor vid maktens sida. 1632-1772  ut av Nordic Academic Press .

TitelEbba Brahe, e-bok
FörfattareSvante Norrhem
Boktyp
Ämne, , , ,
ISBN978-91-87031-67-0
Sidantal192
Utgiven2013

Om författaren

Svante Norrhem

Svante Norrhem

Svante Norrhem, född 1962 i Ludvika, är professor i historia. Han utbildade sig till ämneslärare i historia och svenska vid Umeå universitet och genomgick sedan forskarutbildning i Umeå och vid S:t Peters College, Oxfords universitet. Efter disputationen 1994 har Svante Norrhem arbetat som universitetslektor i historia vid Umeå universitet. Svante Norrhem har även skrivit böckerna  Läs mer »

Ebba Brahe, e-bok

Första recensionsdatum: 29 maj 2013

Beställ recensionsexemplar
  • CAPTCHA-bild