Domkyrkan i Lund

En vandring genom tid och rum

Eva Helen Ulvros, Anita Larsson

»Med denna bok har Lundadomen verkligen fått en vägvisare som tar den på allvar. Det som gör boken så lyckad är att den blandar den historiska översikten med fördjupningar i enskilda personers livsöden, specifika föremåls historia eller vardagslivet i och utanför kyrkan under en viss period … Fotografierna är överdådiga. Helheten är så läsarvänlig att boken utmärkt fungerar också för ströläsning och bläddrande i soffhörnet.« Biblitekstjänst

»En mycket fin, vacker och intressant bok om en av våra viktigaste kyrkobyggnader. Dessutom väldigt bläddervänlig. Fotografierna är verkligen utsökta.« Bloggen Historiskt

Domkyrkan i Lund, denna tusenåriga katedral, reser sig majestätiskt över den skånska slätten. Eva Helen Ulvros och Anita Larsson skildrar Lunds domkyrka ur olika perspektiv.

Vi får veta mycket om byggnadens historia och dess kulturhistoriskt värdefulla inventarier, men också om gudstjänstliv och händelser i kyrkan under olika tider. Även personer som satt sitt avtryck i kyrkan under seklernas gång biskopar, förmögna kvinnor och kungligheter lyfts fram. Lunds domkyrka, en storslagen romansk katedral och en gång kyrkligt centrum för hela Norden, är också nu en viktig mötesplats och ett riktmärke för dagens pilgrimer, liksom den en gång var för medeltidens.

Domkyrkan är en av Sveriges mest berömda sevärdheter med ca 700.000 besök per år. Den har tre stjärnor i Guide Michelins turistguide och har av Vetenskapsradion utsetts till ett av Sveriges sju underverk. Domkyrkan är ett av Nordens främsta exempel på romansk byggnadskonst.

Om författarna

Eva Helen Ulvros

Eva Helen Ulvros

Eva Helen Ulvros är professor i historia vid Lunds universitet. Hennes forskning är inriktad mot kultur-, genus- och socialhistoria. Eva Helen har skrivit ett flertal böcker om framför allt kvinnohistoria, som givits ut av Historiska Media. Boken Sophie Elkan nominerades till Augustpriset 2001. Våren 2016 är hon aktuell med boken Kvinnors röster. Livsöden från det moderna Sveriges framväxt.  Läs mer »

Anita Larsson

Anita Larsson

Anita Larsson är fil. kand och verksam som guide i Domkyrkan.

Domkyrkan i Lund
TitelDomkyrkan i Lund: En vandring genom tid och rum
FörfattareEva Helen Ulvros, Anita Larsson
Ämne, ,
ISBN9789187031342
Sidantal190
Utgiven2012
Pris209 kr