Pressinformation:
Det medeltida Gotland, e-bok

En arkeologisk guidebok

Anders Andrén

Det medeltida Gotland är sjunde delen i Historiska Medias unika serie arkeologiska guideböcker över svenska landskap. På ett lättillgängligt och trevligt sätt presenteras landskapets medeltida historia.

Öns dramatiska historia med spår av en svunnen storhetstid lockar många till studier av det förflutna. Visbys långa ringmur saknar motsvarighet i Norden och på den gotländska landsbygden finns över 90 välbevarade medeltida kyrkor. Ingen annanstans i Skandinavien finns det så många och så välbevarade medeltida byggnader som på Gotland.

Den gotländska landsbygden var under medeltiden mycket särpräglad, eftersom det saknades både byar och frälsesläkter med sätesgårdar på ön. I stället styrdes Gotland länge av domarsläkter, som byggde sin makt på kunskap snarare än jordägande. Ön utmärktes av återkommande konflikter, inbördeskrig och invasioner. Under medeltiden var Gotland ett välkänt centrum för handeln i Östersjön, med vidsträckta kontakter i dåtidens Europa. Visby blev starkt präglat av tyska köpmän, och var under långa perioder en viktig medlem av det tyska stadsförbundet Hansan.

Sagt om boken:

»Man förstummas av häpnad när man ser hur mycket nytt som den nyaste forskningen har åstadkommit. I denna bok finns de stora greppen, de nya fräscha tankekombinationerna och en envis strävan att skilja det säkert vetbara från vad som bara är inbillning, förmodanden och spekulationer.» Svenska Dagbladet

Om serien

Serien Det medeltida fortsätter att beskriva de svenska landskapen ur ett arkeologiskt perspektiv. 2012 står Det medeltida Uppland på tur.

Den första boken i serien var Det medeltida Västergötland, som utkom 2004. Den har sålt i nästan 10 000 ex. Under 2007 utkom Det medeltida Östergötland och Det medeltida Skåne. Och under 2008 var det dags för Det medeltida Småland, 2009 Det medeltida Dalarna och Västmanland och 2010 Det medeltida Sörmland. Serien har fått mycket fina omdömen i media och flera lokala teve- och radiostationer har gjort inslag om böckerna.

TitelDet medeltida Gotland, e-bok: En arkeologisk guidebok
FörfattareAnders Andrén
Boktyp
Ämne, , ,
ISBN978-91-87031-31-1
Sidantal247
Utgiven2012

Om författaren

Anders Andrén

Anders Andrén

Anders Andrén är professor i arkeologi vid Stockholms universitet. Hans disputerade 1985 vid Lunds universitet på avhandlingen Den urbana scenen städer och samhälle i det medeltida Danmark. Hans forskning är främst inriktad på historisk arkeologi, religionsarkeologi och stadsarkeologi.

Det medeltida Gotland, e-bok

Första recensionsdatum: 5 mars 2013

Beställ recensionsexemplar
  • CAPTCHA-bild