Pressinformation:
Den nionde april, e-bok

Michael Tamelander

Den nionde april 2010 är det sjuttio år sedan Nazityskland invaderade Norge. Det ledde till att Skandinavien drogs in i andra världskriget. Här rullas de dramatiska händelserna upp, från det politiska spelet före invasionen fram till den allierade evakueringen av Narvik två månader senare.

Senare forskning har visat att fälttåget grundade sig på felaktiga föreställningar om motståndarna och deras strategiska planering, såväl från Tysklands som från västmakternas sida. Detta kan vara förklaringen till det kaos som kännetecknade invasionens första dygn. Författarna belyser de många misstag som begicks på bägge sidor och hur några få personers initiativ räddade tyskarna från det som kunde ha blivit deras första svidande nederlag. Boken behandlar även de allierades tafatta försök att återta initiativet i centrala Norge.

Författarna lämnar betydande utrymme åt diskussioner kring alternativa händelseutvecklingar, särskilt kring möjligheterna att förhindra invasionen och ockupationen. Den nionde april är illustrerad med 35 kartor som visar operationen steg för steg.

TitelDen nionde april, e-bok
FörfattareMichael Tamelander
Boktyp
Ämne, , ,
ISBN978-91-85377-17-6
Sidantal319
Utgiven2013

Om författaren

Michael Tamelander

Michael Tamelander

Michael Tamelander, bosatt i Uppsala, är militärhistoriker och har skrivit ett flertal böcker om andra världskriget. Webbsida: http://www.michaeltamelander.se

Den nionde april, e-bok

Första recensionsdatum: 28 maj 2013

Beställ recensionsexemplar
  • CAPTCHA-bild