Pressinformation:
De som viskade, e-bok

Tystnad och terror i Stalins Sovjet

Orlando Figes

Det ryska språket har två ord för »den som viskar» – ett för den som viskar av rädsla för att höras, ett annat för den viskar bakom ryggen på folk och informerar myndigheterna. Orden har sitt ursprung i stalintidens språkbruk, då hela sovjetsamhället bestod av viskare av den ena eller andra sorten. Vi möter dem i De som viskade, som är ett unikt vittnesdokument om livet i Stalins Sovjet.

Hur kunde människorna bevara sin personliga identitet när Stalins diktatoriska regim kontrollerade varje del av deras liv? Vilket sorts liv var möjligt i minimala, kommunala bostäder där varje samtal kunde avlyssnas genom de tunna väggarna och där man i vilket ögonblick som helst skulle kunna beskyllas för att vara »folkets fiende»?

Orlando Figes har varit gästforskare i Moskva, talar och skriver ryska, och är den västlige historiker som med störst nit gjort sig hemmastadd i det digra arkiv- och källmaterial som blivit tillgängligt efter sovjetunionens fall. Han har haft hjälp av människohjälpsgruppen Memorial som har tagit på sig uppgiften att dokumentera de illdåd som begicks under den kommunistiska diktaturen. Memorial har samlat in dagböcker, brev och foton, material från myndigheters och privatpersoners arkiv, och intervjuat »vanliga» människor. Detta arbete har nu resulterat i De som viskade.

Läs mer om projektet på www.orlandofiges.com

 

Pressröster

»En av årets mest angelägna och viktigaste böcker»
Svenska Dagbladet

»Ett storverk för alla som vill förstå»
Eskilstuna-Kuriren

»En oumbärlig bok»
Internationalen

»Figes stora förtjänst är att han i sin briljanta bok får dem, viskarna och tigarna, att en gång för alla öppna sig och tala»
Norrköpings tidningar

TitelDe som viskade, e-bok: Tystnad och terror i Stalins Sovjet
FörfattareOrlando Figes
Boktyp
Ämne
ISBN978-91-87263-69-9
Sidantal750
Utgiven2012
ÖversättareClaes-Göran Green
IllustreradSvartvit

Om författaren

Orlando Figes

Orlando Figes

Orlando Figes är professor i historia och slog igenom som författare med det monumentala och prisbelönta verket A People’s Tragedy: The Russian Revolution 1891-1924 (1997). Boken fick beröm för såväl akademiska som litterära kvalitéer och spreds i stor upplaga. Den följdes 2002 upp av den lika kritikerrosade Natasha’s Dance: A Cultural History of Russia. Orlando  Läs mer »

De som viskade, e-bok

Första recensionsdatum: 28 mars 2013

Beställ recensionsexemplar
  • CAPTCHA-bild