Pressinformation:
”Bomba och bränn dom”, e-bok

Taktik och terror under 100 år av flygkrig

Lars Ericson Wolke

Bombkrigets historia är en berättelse om mänsklig ondska, men också om hjältemod och gripande människoöden. Offren fanns i det gasbombade Marocko 1926, i eldstormens Hamburg 1943, i Hanoi 1972 eller i det likaså gasattackerade Halabja 1988. Men offren fanns också i luften: Av de amerikanska och brittiska flygare som under andra världskriget angrep mål i Tyskland dödades mer än hälften. Tiotusentals unga män störtade mot en säker död, medan andra lyckades rädda sig med fallskärm, ibland för att lynchas när de landade. »Bomba och bränn dom« är en flyg- och militärhistoria som sätter människorna, idéerna och moralfrågorna i fokus.

»Bomba och bränn dom« berättar om hur militärt flyg i ganska exakt 100 år har använts för att angripa fiendens civilbefolkning, hans städer och byar. Vilket militärt tänkande ligger bakom en sådan typ av krigföring? Vilka moraliska överväganden har gjorts när detta vapen har använts mot icke krigförande och oskyddade civila? Hur har den internationella rätten utvecklats för att ge civila i krig ett i alla fall formellt skydd? Det här är en bok om tankarna bakom bombkrig mot civila, hur det har genomförts i en lång rad krig och de moraliska problem det har orsakat. Detta är också en bok om människor: politiker, militära chefer och besättningarna i flygplanen, men också människorna på marken, de drabbade civila, brandmännen och sjukvårdspersonalen, luftvärnssoldaterna och andra som på olika sätt har påverkats av det som skiljer 1900-talet från resten av mänsklighetens hela historia: det skoningslösa bombardemanget från luften av civila mål; tron på att man genom att från luften terrorisera fiendens civilbefolkning kan vinna en militär seger.

Författaren Lars Ericson Wolke är en av Sveriges främsta experter på militärhistoria. Han är en flitig författare, föredragshållare, professor i militärhistoria vid Försvarshögskolan och docent i militärhistoria vid Åbo akademi. På Historiska Media har han tidigare utkommit med Svenska knektar(1995), Svenska frivilliga (1996), Lasse i Gatan (1997), varit redaktör för Vägen till westfaliska freden (1998), Medborgare i vapen (1999), Stockholms historia under 750 år (2001), Krig och krigsmakt (2004), Johan III (2004), Mordet på Gustav III (2005) och huvudförfattare till praktverket Trettioåriga kriget(2006).

 

Pressröster

»En viktig kartläggning av ett århundrade fyllt av krig.»
Norra Västerbottens Tidning

»En lättläst och bred skildring av ett långt händelseförlopp.»
Östgöta Correspondenten

»En innehållsrik och mycket läsvärd men också viktig och avslöjande bok om terrorbombning mot civila och dess historia.»
Tidningen Kulturen

»’Bomba och bränn dom’ är en djupt tankeväckande bok, om idioti, prestige, vansinniga taktik- och strategiidéer, men dessutom en gripande berättelse om människors vilja att överleva även i helvetet, om den solidaritet som kan uppstå under de mest ofattbara omständigheter.»
Svenska Dagbladet

Titel”Bomba och bränn dom”, e-bok: Taktik och terror under 100 år av flygkrig
FörfattareLars Ericson Wolke
Boktyp
Ämne, , ,
ISBN978-91-87031-97-7
Sidantal336
Utgiven2012
IllustreradSvartvitt

Om författaren

Lars Ericson Wolke

Lars Ericson Wolke

Författaren Lars Ericson Wolke, professor vid Försvarshögskolan, är en av Sveriges främsta experter på militärhistoria. Han är en flitig författare, skribent och föredragshållare. 2017 är han aktuell med den militärhistoriska skildringen Saarbataljonen. Svenska fredssoldater i Hitlers skugga 1934-35. Historiska Media har tidigare gett ut följande böcker av Lars Ericson Wolke:  Johan III (2004), Stockholms historia under 750  Läs mer »

”Bomba och bränn dom”, e-bok

Första recensionsdatum: 5 mars 2013

Beställ recensionsexemplar
  • CAPTCHA-bild