1939, pocket

Richard Overy

»Hans framställning är rask och dramatisk … Jag vet mig aldrig ha sett en skildring av förloppet där omdömena är bättre övervägda, bättre står i överensstämmelse med källorna eller med den intelligentaste forskningen … en bok som präglas av både berättarglädje och analytisk skärpa.« Svenska Dagbladet

Den 1 september 1939 bröt andra världskriget ut och förändrade världen för all framtid. Miljontals människor miste livet och världens gränser ritades om. I boken 1939. Nedräkningen till andra världskriget skildrar författaren och historikern Richard Overy händelserna som föregick krigsutbrottet. I ett kort och behändigt format återskapar författaren det politiska spelet de sista tio dagarna innan krigsutbrottet och ger en tydlig bakgrund till världshistoriens största konflikt samtidigt som han även lyckas punktera en rad seglivade myter och besvara frågan: Varför blev det krig?

Förutom att redogöra för de viktiga händelserna under dessa dagar på ett begripligt och överskådligt sätt berättar Richard Overy vilka de viktiga beslutsfattarna var och inte minst vad som var deras verkliga motiv. En viktig person i händelserna var den svenske industrimannen Birger Dahlerus som hade en nyckelroll i kontakterna mellan de tyska och brittiska grupperingar som försökte stoppa kriget. Dessutom slår författaren hål på myter som att dåvarande premiärminister Chamberlain var beredd på att offra Polen för freden och att Hitlers mål 1939 skulle ha varit totalt världsherravälde. Läsaren får även ta del av hur vanliga människor uppfattade tiden dessa kritiska dagar då en hel värld höll andan.

Om författaren

Richard Overy

Richard Overy

Richard Overy är professor i historia i Storbritannien och en välrenommerad författare. Hans böcker har lovordats både av kritiker och författare som Ian Kershaw, Simon Sebag Montefiore och Antony Beevor. Richard Overy har en rad böcker bakom sig, bland andra Why the Allies Won (1995), Russias War (1997) och den prisbelönade The Dictators (2004). 1939  Läs mer »

1939, pocket
Titel1939, pocket
FörfattareRichard Overy
Boktyp
Ämne,
ISBN9789186297824
Sidantal192
Utgiven2011
ÖversättareCharlotte Hjukström
OmslagCurt Designbyrå
Pris59 kr