1658. Tåget över bält, e-bok

Lars Ericson Wolke

»Lars Ericson Wolke är en duktig militärhistoriker. Han berättar inte bara så att man kan förstå vad som hände utan också så att han öppnar nya perspektiv.«  Nyheterna 

»Wolkes översikt är mycket klar och lättläst och han placerar på ett strålande sätt in den ”urgamla” rivaliteten mellan Sverige och Danmark i ett storpolitiskt sammanhang… en av de bättre böckerna jag läst och som borde få mycket stor spridning bland alla som är intresserade av historia.« Bloggen Bokparet

Den svenska historiens mest djärva och framgångsrika krigsoperation!

I år är det 355 år sedan Karl X Gustav och den svenska armén genomförde sin marsch över de danska sunden. Händelsen har gått till historien som Tåget över Bält och är en av den svenska historiens mest framgångsrika krigsoperationer, men också en av de mest riskfyllda. Med marschen visade svenskarna en kallblodighet av sällan skådat mått. Händelsen ledde fram till freden i Roskilde, då bland annat Skåne, Blekinge och Bohuslän blev svenska.

1658. Tåget över Bält beskriver Lars Ericson Wolke hur denna spektakulära krigsoperation överhuvudtaget var möjlig. Han skildrar det militära genidraget och ger bakgrunden till händelserna: krigssituationen mellan Sverige och Polen/Ryssland; hur ärkefienden Danmark lurade i vassen och väntade på första bästa tillfälle att slå tillbaka.

Förutom beskrivningen av krigståget förklarar författaren också varför det svenska anfallet lyckades medan det danska försvaret misslyckades. Boken avslutas med en epilog som redogör för vad det egentligen var för landområden som Sverige erhöll 1658. Vad utmärkte de nya sydliga landskapen?

Om författaren

Lars Ericson Wolke

Lars Ericson Wolke

Författaren Lars Ericson Wolke, professor vid Försvarshögskolan, är en av Sveriges främsta experter på militärhistoria. Han är en flitig författare, skribent och föredragshållare. 2017 är han aktuell med den militärhistoriska skildringen Saarbataljonen. Svenska fredssoldater i Hitlers skugga 1934-35. Historiska Media har tidigare gett ut följande böcker av Lars Ericson Wolke:  Johan III (2004), Stockholms historia under 750  Läs mer »

1658. Tåget över bält, e-bok
Titel1658. Tåget över bält, e-bok
FörfattareLars Ericson Wolke
Boktyp
Ämne, , ,
ISBN978-91-87031-98-4
Sidantal224
Utgiven2012
OmslagJacob Wiberg